Ordusunu dünya genelinde farklı komutanlıklara ayıran Amerika Birleşik Devletleri, Ortadoğu operasyonları için ağırlıklı olarak Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nı (CENTCOM) kullanıyor. IŞİD’e yönelik operasyonlar da CENTCOM tarafından komuta edildi. Suriye kuzeyinde ilk zamanlar PKK’nın Suriye yapılanması YPG’ye, ardından karar mekanizmaları YPG tarafından işletilen Suriye Demokratik Güçleri’ne askeri yardım da CENTCOM tarafından yapılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Türkiye ile ABD arasında, Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan Güvenli Bölge’ye ilişkin yapılan görüşmelerin ardından Türkiye’de bir Müşterek Harekat Merkezi kurulması kararlaştırıldı.
Bugün ise ABD’li askeri yetkililer, harekat merkezinin kurulacağı Şanlıurfa’ya gitti.
Gelen heyetin tepe ismi, ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty’di.
Suriye’de kurulacak Güvenli Bölge için, o alandan sorumlu olan ve SDG ile koordinasyonu da kuran CENTCOM yerine EUCOM temsilcilerinin gelmesi kafaları karıştırdı.
Prof. Dr. İlter Turan, Müşterek Harekat Merkezi için EUCOM’un insiyatif almasını, bu sürecin Türkiye-NATO ilişkilerine de zarar verebilecek durumların meydana gelebilecek olmasına bağlıyor.
“Avrupa Komutanlığı’nın konuya ilgi duyması tabii olacaktır” diyen Turan, “Bu konuda anlaşma olmaması halinde Türkiye’nin alacağı bazı tedbirlerin Avrupa savunmasına da sorun yaratacak nitelikte olmasını tahmin etmek mümkün” diyor.
Türkiye her fırsatta ABD’nin oyalama taktiklerinin sonuç vermeyeceğinin altını çiziyor. Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da benzer bir açıklama yaptı.
Turan, Müşterek Harekat Merkezi’ni ABD adına CENTCOM’un değil EUROCOM’un kuracak olmasının bu oyalama taktiğinin bir parçası olduğunu söylemenin zor olduğu görüşünde. Bunun daha geniş çaplı düşünmeye imkan verecek bir katkı olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Turan, “Olumlu düşünmeye çalışmak daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.
“EUCOM Avrupa savunmasını, CENTCOM ise Ortadoğu’yu düşünüyor. Avrupa savunmasının gerekleri ile Ortadoğu savunmasının gerekleri arasında aynı ülkenin farklı birimleri başkaca değerlendirme ve ihtiyaçlar içinde olabilir” diyen Turan, iki komutanlık arasında büyük bir rekabet olduğu iddialarına yönelik şunları söyledi:
Modern devletlerin bütün kurumları arasında daima değerlendirme farklılıkları ve sürtüşmeler ortaya çıkar. Bunu yadırgamamak lazım. Bunları bağdaştırmak, daha üst kademedeki komutanlar ve en sonunda siyasi otoritenin vazifeleri arasında.
Doç. Dr. Nihat Ali Özcan da benzer bir yaklaşım içinde.
"ABD’de kurumların çalışma biçimleri ortada bırakılmaz. İş askeri ise hiç bırakılmaz. Bir sınırın iki tarafında işlerin nasıl halledileceğine ilişkin ellerinde uzunca bir talimat vardır. Bir coğrafyada iki farklı komutanlık varsa, bu komutanlıkların ilişkilerinin nasıl olacağına yönelik bir prosedür işletiliyordur” diyen Özcan şunları söyledi:
Amerika’nın dünya genelinde kurguladığı kompartizasyona göre Türkiye’nin de bulunduğu coğrafya EUCOM’un bir parçası. Suriye ise CENTCOM’un. Komutanlıklar arasında angajman kuralları da vardır. Muhtemelen bunun içerisinde yürütüyorlar. Kültürel kodlar da bu farklılığın sebeplerinden biri.
CENTCOM komutanı General Kenneth McKenzie geçtiğimiz ayın sonunda Suriye’ye giderek SDG Genel Komutanı Şahin Cilo’yla görüştü.
Cilo, ülkede YPG’nin de tepe ismi. CENTCOM ile YPG arasındaki derin ilişkileri, “Suriye kuzeyindeki hikayenin ‘kahramanı’ CENTCOM’dur” diyerek nitelendiren Özcan, Türkiye’ye EUCOM yetkililerinin gelmesini şu sözlerle yorumladı:
"Muhtemeldir ki Amerikan genelkurmayı, Türkiye’ye Avrupa komutanlığı, Suriye Demokratik Güçleri’ne ise onları en iyi bilen CENTCOM mukayyet olsun diye düşündü. O iki komutanlık arasında da muhtemelen bir koordinasyon merkezi var. CENTCOM SDG’yi, EUCOM ise Türkiye’yi nasıl idare ederiz diye plan kurmuş görünüyor.”
© The Independentturkish