Bilim insanları büyük maymunların kendi etrafında döndüğü anların görüntülerini analiz etti.
Analiz sonucunda hayvanların bu davranışı kasıtlı olarak, kendi başlarını döndürmek için yaptığı sonucuna varıldı.
Araştırmacılar, bu davranışın insanların değişken zihinsel durumlarının veya alkol tüketimi gibi alışkanlıklarının evrimsel kökenlerine ışık tutabileceğine inanıyor.
İnsanın en yakın akrabaları olarak görülen goril, şempanze ve orangutan gibi büyük maymunların bu tür davranışları "kafalarının güzel olmasını sağlamak için" sergilediği ifade ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tarih boyunca insanlar zihin durumlarını değiştirmenin yollarını aradı. Buna bitki mantarlardaki psikoaktif maddelerin yutulması veya ilaçları sentezleme ya da uyuşturucu üretme gibi yollar da dahil.
Örneğin 2021'de yapılan bir araştırmada, tarih öncesi dönemlerde insanların mağara girişlerini ateşe vererek içeride oturduğu ve içerideki oksijenin tükenmesiyle psikedelik (hayal gördüren) bir deneyim elde etmeye çalıştığı tespit edilmişti.
Antropologlar ve genetikçiler, insanların bu isteğinin kökenlerini yıllardır anlamaya çalışıyor.
Hakemli bilimsel dergi Primates'te yayımlayanan yeni araştırma ise bu isteğin sadece insanlarda değil, büyük maymunlarda da görüldüğünü ortaya koydu.
Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'nden Adriano Lameria ve ekibi, YouTube'da ve diğer internet mecralarındaki kendi etrafında dönen maymun videolarını analiz etti.
Ekip videolardaki maymunların dönüş hızlarının hesapladı ve "kafalarının güzel olacağı" hızlarda hareket ettikleri sonucuna vardı.
"Dönmek, bilinç durumumuzu değiştirir. Beden-zihin duyarlılığımızı ve koordinasyonumuzu bozar" diyen Lameria, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu da bizi hasta, sersemlemiş ve hatta atlıkarıncalarda oynayan çocuklardaki gibi mutlu hissettirir.
Lameria 40 videoyu incelediklerini aktardı. Videolardaki maymunlar toplamda 709 kez dönmüştü.
Bu çalışmada anlamak istediğimiz şey, dönmenin, insan atalarının diğer bilinç durumlarına girebileceği ilkel bir davranış olarak kabul edilip edilemeyeceği.
Independent Türkçe, Gizmodo, Jerusalem Post
Derleyen: Çağla Üren