ChatGPT'nin rakipleri uyardı: Yapay Zeka tekilliğinin eşiğindeyiz

Anthropic, "yapay zekadaki hızlı ilerleme sona ermeden, yapay zeka sistemlerinin mevcut kapasitelerimizi aşan geniş bir beceri yelpazesine sahip olacağını" öngörüyor

Bazı araştırmacılar yapay genel zekayı "güçlü yapay zeka" veya "tam yapay zeka" diye de tanımlıyor (Pixabay)

Önde gelen yapay zeka araştırmacılarına göre, insan düzeyindeki yapay zekanın gelişi düşünülenden çok daha yakın olabilir.

Yapay genel zekanın (YGZ) insan zekasını aştığı, yapay zeka tekilliği diye adlandırılan bu nokta, yapay zeka araştırmacıları ve fütürologlar arasında uzun yıllardır tartışılan bir konu ancak çoğu tahmin, varsayımsal tarihi halen onlarca yıl uzakta görüyor.

Yapay zeka araştırma şirketi Anthropic, yapay zeka güvenliğiyle ilgili geniş kapsamlı bir blog yazısında, duraklama veya sabit seviye noktasına ilerlemekten ziyade, yapay zekanın "çok hızlı ilerlemesinin" muhtemelen nasıl devam edeceğini detaylıca ele aldı. Bu da aslında yapay zekanın birkaç yıl içinde insanları aşabileceği anlamına geliyor.

6 bin 500 kelimelik blog yazısında, "İnsanlar, üstel büyümeyi erken aşamalarında tanıma ve kabul etmede genelde başarısız" ifadeleri yer aldı.

Yapay zekada hızlı bir ilerleme görmemize rağmen, belirli noktalardaki bu ilerlemenin standart değil, istisna olması gerektiğini ve işlerin yakında normale döneceğini varsayma eğilimi var.

Ancak, eğer haklıysak yapay zekadaki mevcut hızlı ilerleme hissi, yapay zeka sistemleri kendi kapasitelerimizi aşan geniş bir beceri yelpazesine sahip olmadan önce sona ermeyebilir. Ayrıca, yapay zeka araştırmalarında gelişmiş yapay zeka kullanımından kaynaklanan geri bildirim döngüleri bu geçişi özellikle hızlı hale getirebilir.

Anthropic'e göre bu tür ilerlemelerin sonucu, "bilgi çalışmalarının çoğunun veya tamamının çok da uzak olmayan bir gelecekte otomatikleştirilme ihtimali" olabilir. Doğruysa, bunun diğer teknolojilerin ve dolayısıyla daha genel olarak toplumun ilerleme hızı üzerinde de önemli etkileri olabilir.

Blog yazısı, Anthropic'in kurucu ortağı Jack Clark'ın önceki yorumlarına dayanıyor. Clark, geçen ay yapay zekanın "birleşik üstel" özellikler göstermeye başladığına inandığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer yorumlar diğer önde gelen yapay zeka araştırmacıları tarafından da yapılmıştı. Örneğin DeepMind'dan Nando de Freitas geçen yıl YGZ'yi gerçekleştirmek için onlarca yıldır süren arayışta "oyunun bittiğini" iddia etmişti.

ChatGPT'nin yaratıcısı da yeni yapay zeka araçlarının yakında "ChatGPT'yi sıkıcı bir oyuncak gibi göstereceğini" ve tahmini mümkün olmayabilecek sorunlara yol açacağını söylemişti.

OpenAI'ın CEO'su ve kurucu ortağı Sam Altman, ChatGPT'nin "inanılmaz derecede sınırlı" olduğunu ve "yanıltıcı bir büyüklük izlenimi" yarattığını iddia etmiş ama teknolojinin gelecekteki sürümlerinin radikal bir şekilde iyileştirileceğini de dile getirmişti.

Altman aralıkta, "YGZ seviyesindeki sistemlere doğru ilerlerken korkutucu anlar ve önemli aksaklıklar olacak. Ama olumlu yönleri o kadar harika olabilir ki oraya ulaşmak için büyük zorlukların üstesinden gelmeye değer" demişti.

ChatGPT'nin halefi olan ve GPT-4 diye adlandırılan aracın gelecek haftalarda piyasaya sürülmesi bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU