Britanya basını, depremin ardından geçen bir ayı yazdı: "Yas tutmaya başlayamıyoruz"

BBC ve Guardian'ın haberlerinde, depremzedelerin sokakta yaşamak durumunda kaldığı ve kaybettikleri yakınlarına hâlâ ulaşamadığı öne sürüldü

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde kaç kişinin kaybolduğu bilinmiyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) basını 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin üstünden bir ay geçmesine rağmen çoğu kişinin kaybolan yakınlarını bulamadığını ve sokakta zor koşullarda yaşadığını öne sürdü.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın konuştuğu Hataylı yurttaşlardan Sakine Nur Gül ve kardeşi Ertuğrul Delen, haftalardır yakınlarını aradıklarını ama bulamadıklarını söyledi.

Haberde, Delen ve Gül'ün aralarında Ankara, Adana ve Mersin'in de yer aldığı şehirlerdeki hastanelerin olduğu bir liste hazırladığı ve buralara giderek kardeşleri Efe, anneleri Canan ve babaları İsmet'i aradığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian, Delen'in "O listede olmayan hastanelere bile gittik. Sanırım Hatay'daki her hastaneye bakmışızdır" sözlerini aktardı.

Haberde, Alman arama kurtarma ekiplerinin de enkazda çalıştığı, 14 kişinin sağ çıkarıldığı, 28 kişidense hâlâ haber alınamadığı aktarıldı.

Guardian, kardeşlerin hastanelerin morglarını ve mezarlıkları da gezdiğini ama ailelerini bulamadıklarını yazdı.

Haberde, İskenderunlu yurttaşlardan Mehmet Güleç'in de 24 yaşındaki kardeşini aradığı bildirildi. Gazete, Güleç'in şu ifadelerini öne çıkardı:

Bu durumda olan bir çok aile var, benim gibi birçok kişi var.

Guardian, Güleç'in yetkililere kardeşinin olduğu binanın enkazını kaldırmaları için yalvardığını ama sonuç alamadığını, bunun yerine özel firmalarla anlaşarak parayla enkazlarda arama yaptırdığını ama kardeşini henüz bulamadığını söylediğini aktardı.

Haberde, Güleç'in ailesinin Adana'daki bir hastaneye DNA örneği verdiği ama henüz sonuç alamadıkları da bildirildi. Güleç'in şu ifadelerine yer verildi:

Bize bunun vakit alacağını söylediler. Kardeşimin yaşamını yitirip yitirmediğini anlamak için DNA örneği verdik ama ben onun hayatta olduğunu düşünüyorum. Yönetimin her kademesindeki yetkililerle, belediye başkanıyla bile görüştük. Fakat herkes şu anda ellerinden bir şey gelmediğini söyledi.

Hükümetin kayıp kişiler için ayrı veritabanı oluşturmamasını eleştiren Nur'un da şu sözleri aktarıldı:

Bunu yapacak internet uzmanlarımız yok mu? 20 günden daha uzun süredir ailemi arıyorum ama hiçbir bilgiye erişemiyorum. 5 yıl komada kalanlar var. Kayıp ailelerimizi bulmamız 5 yıl mı sürecek? Sağlık Bakanlığı süreci hızlandırmalı. Ailem orada bir yerde ölmüş, benimse bundan haberim bile olmayabilir.

 


BK'nin kamu yayımcısı BBC ise haberinde, Hatay'ın Samandağ ilçesinde görüştüğü ve sokakta ailesiyle yaptıkları bir çadırda yaşayan Songül Yücesoy'un şu ifadelerine yer verdi:

Bu bizim için çok önemli. Evimiz çökse bile burada kalacağız. Bu bizim evimiz, yuvamız. Sahip olduğumuz her şey burada. Başka yere gitmeyeceğiz.

Evleri depremde ağır hasar alan Yücesoy ailesinin, çıkardığı mobilyalarla sokakta yaşadığını yazan BBC'nin haberinde, ailenin 17 akrabasını kaybettiği ve Yücesoy'un kardeşi Tülay'ın kayıp olduğu belirtildi.

Haberde, Yücesoy'un şu sözleri aktarıldı:

Hâlâ enkazın altında mı bilmiyoruz. Bedenini çıkarıp çıkarmadıklarını henüz bilmiyoruz. Bekliyoruz.  Yas tutmaya başlayamıyoruz. Kaybettiğimiz kişileri bile bulamıyoruz.

Yücesoy'un, İskenderun'da yaşayan 11 yaşındaki yeğeni Lozan ve eniştesi Hüsamettin'in depremde yaşamlarını kaybettiğini söylediği de paylaşıldı.

BBC, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın verilerine göre 1,5 milyon kişinin hâlâ deprem bölgesinde olduğunu ve kalacak yer bulamadığını da aktardı.

Haberde, deprem bölgesinde hızla çadırların kurulduğu fakat bunların yetersiz kaldığı savunulurken, Kızılay'ın çadılarını yardım kuruluşu Ahbap'a satmasının da halkta öfke yarattığı yazıldı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. 

Sarsıntılar Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra Adıyaman, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı da etkiledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada depremden etkilenen 10 ilde üç aylığına olağanüstü hal ilan etmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU