New York Times tek bir binanın dahi yıkılmadığı Erzin'i yazdı: "Burası nasıl ayakta kaldı?"

"Erzin Belediye Başkanı Elmasoğlu, kendini adsız kahraman olarak lanse etti"

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler, Hatay'ı yerle bir ederken Erzin ilçesinde tek bina yıkılmadı (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Hatay'da hiçbir binanın yıkılmadığı Erzin ilçesini yazdı.

NYT'nin konuştuğu jeomorfolog Ömer Emre, "Ağır hasar oluşmamasını sağlayan temel unsur zemin yapısı" dedi.

Bölgedeki fay hatlarını yaklaşık 40 senedir inceleyen Emre, buradaki birçok köy ve şehrin eskiden kalma dere yataklarının taşıdığı kum, alüvyon ve kilden oluşan katmanlar üzerine inşa edildiğine dikkat çekti.

Jeolojik veri analizi şirketi Fugro'da çalışan uzman, bu durumun şehirleri ve köyleri depreme karşı korumasız hale getirdiğini belirterek, "Bu zemin, dalga gibi oynar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye'de öteki şehirler yerle bir olurken, burası nasıl ayakta kaldı?" başlıklı haberde, jeolog Tamer Duman'ın da görüşlerine başvuruldu. Duman, Erzin'in deniz seviyesinden yüksekte ve kaya zemin üzerine inşa edildiğini belirtti.

Uzman, kumdan daha iri taneli parçacıkların yer aldığı zemin yapısının, binalarla deprem dalgaları arasında bir bariyer işlevi gördüğünü de söyledi.

Haberde, 1999'daki Gölcük depreminde, Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl mahallesinde de dayanıklı zemin sayesinde evlerin yıkılmadığı hatırlatıldı.

NYT, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu'nun kendisini "kötü müteahhitleri durduran adsız kahraman olarak lanse ettiğini" de yazdı.

Gazete, iletişime geçtiği Cumhuriyet Halk Partisi'nden Elmasoğlu'nun danışmanı Eray Güner'in şu sözlerini aktardı:

Belediye başkanı, son 4 yılda büyük bir kararlılıkla kaçak inşaatları engelledi.

Öte yandan bazı inşaat mühendisleri, devletin inşaatların sağlamlığına yönelik yeterli denetimi yapmadığını da öne sürdü.

Haberde, Hatay'ın depremden etkilenen ilçelerinden İskenderun'da yaşayan ve kimliğini paylaşmayan bir inşaat mühendisinin şu sözlerine yer verildi:

Elimde kum gibi dağılan beton parçaları gördüm. Burada gerçek katil deprem değildi. Bu, inşaatlarımızın kalitesiyle ilgili bir sorundu.

NYT, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun'dan da görüş aldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle çıkarılan imar affına değinen Sarıaltun'un şu ifadelerine yer verildi:

Hükümete, af çıkarmadan önce yapıların mühendislik açısından denetlenmesi gerektiğini söylemiştik.

Ayrıca Sarıaltun, bazı müteahhitlerin kendi akrabaları adına özel yapı inceleme firmaları açarak denetimlerden kaçtığını iddia etti.

TMMOB yetkilisi, Erzin'de facia yaşanmamasının temel sebebinin, binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi olduğunu da savundu.
 


Öte yandan bazı Erzinliler, Elmasoğlu'ndan övgüyle bahsederken, diğerleriyse belediye başkanını eleştirdi.

NYT, konuştuğu yurttaşlardan Şeref Vural'ın şu sözlerini aktardı:

Bunun bizim belediye başkanımızla bir ilgisi yok. Onun övünmeleri, burada yaşayan halka yardım ulaştırılmamasına neden oldu. Hâlâ sokakta uyuyanlar var.

Gazete, belediyenin bu eleştirilerle ilgili yorum talebine yanıt vermediğini de bildirdi.

Haberde, deprem nedeniyle bazı dükkanlarda ve anayoldaki binalarda çatlaklar oluştuğu, ayrıca bir caminin minaresinin de yıkıldığı aktarıldı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de yaklaşık 44 bin kişinin ölümüne neden oldu.

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.



Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU