CNN: Çin ve Rusya, Ukrayna savaşında hiç olmadıkları kadar yakınlaştı

"Pekin yönetimi, Avrupa Birliği ile ABD'nin arasını da açmaya çalışıyor"

CNN'in analizinde, Çin ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın Batı'yı endişelendirdiği belirtildi (Reuters)

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN, Ukrayna savaşında Rusya ve Çin arasındaki yakınlaşmayı yazdı.

Haberde, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirirken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin de Rusya'da görüşmeler yapacağı belirtildi.

Kremlin, Wang ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında birebir görüşme ihtimalinin tamamen olasılık dışı görülmediğini belirtmişti. Görüşmenin tam tarihiyse henüz açıklanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, böyle bir görüşme gerçekleşirse, "Wang ve Putin'in korunaklı Kremlin'de el sıkışma görüntüleri, Biden ve Zelenski'nin hava saldırı sirenleri duyulurken açık havada yaptığı yürüyüşün görüntüleriyle keskin bir tezat oluşturur" dendi.

Son dönemde "casus balon" tartışmaları nedeniyle Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin iyice gerildiğine dikkat çekilirken, "Rusya ve Çin'in geçen sene ilan ettiği ‘sınırsız dostluklarından' beri hiç olmadığı kadar yakınlaştığı" savunuldu.

Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen sene 24 Şubat'ta başlayan savaştan önce Pekin'de görüşmüş, ikili ilişkilerinde "sınırsız ortaklığı gözettiklerini" söylemişlerdi.

CNN'in analizinde, bu işbirliğinin ortak paydalarından birinin kısmen iki ülkenin ABD'ye yönelik düşmanlığı olduğu değerlendirmesi de yapıldı.

Haberde, Wang'ın 17-19 Şubat'ta düzenlenen Münih Güvenlik Konferası'nda yaptığı açıklamalar da hatırlatıldı. Wang burada ABD'ye örtük bir eleştiri yönelterek "Biz yangına körükle gitmiyoruz. Bu krizden fayda sağlanmasına karşıyız" demişti.
 


Analizde, Çin'in Avrupa Birliği ülkeleriyle ABD'nin arasını açmak istediği de ileri sürüldü. Wang'ın konuşmasından şu ifadeler hatırlatıldı:

Bazı güçler barış görüşmelerinin gerçekleşmesini istemeyebilir. Ukraynalıların yaşamı ya da ölümü veya Avrupa'ya gelecek zarar umurlarında değil. Bu güçlerin, Ukrayna'nın da ötesine geçen stratejik hedefleri olabilir. Bu savaş devam etmemeli.

Öte yandan analizde, ABD'nin Çin'in Rusya'ya silah tedarik etmeyi planladığına dair iddiaları da hatırlatıldı.

Konferansın ardıdan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Pekin'in savaşta Kremlin'e silah desteği yapabileceğini öne sürmüş, Çin ise bunu yalanlamıştı.

Analizde, ABD'nin iddialarının doğru çıkması durumunda "savaşta tehlikeli ve öngörülemez yeni bir döneme girileceği" vurgulandı.

Ayrıca Çin'in Ukrayna savaşında tarafsız olduğunu ileri sürmesine rağmen Kremlin'i kınamadığı, hatta Rusya'yla benzer şekilde savaştan NATO'yu sorumlu tuttuğuna da dikkat çekildi.



Independent Türkçe, CNN International, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU