Guardian: Biden'ın Ukrayna ziyareti, Rusya'yla ilişkilerin tamamen bozulduğunun kanıtı

"Kremlin'in Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin azaldığı yönündeki söylemine darbe vuruldu"

Haberde, Beyaz Saray'ın Kremlin'le iletişime geçerek Biden'ın ziyareti öncesi bilgilendirme yaptığı da ifade edildi (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna ziyaretini değerlendirdi.

Analizde, ABD liderinin Kiev yönetimine 500 milyon dolarlık destek gönderileceğini açıkladığı ziyaretin, "Kremlin'in Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin azaldığı yönündeki söylemine darbe vurduğu" savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Biden'ın savaş sürerken Kiev'e gitmesinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "cephedeki savaşçıları ziyaret etmekte sergilediği tereddütlü tutumu daha görünür hale getirdiği" de öne sürüldü.

Rus siyasetine odaklanan analiz firması R Politik'in kurucusu Tatyana Stanovaya, Guardian'a açıklamasında, Biden'ın ziyareti ardından Putin'in bu hafta da cepheye gitmeyeceğini düşündüğünü belirterek, şunları söyledi:

Bence cepheye gitmeyecek. Bunun gerçekleşmesi için şu ankine kıyasla elinde daha olumlu ve iyimser bir vaziyet olması gerekli. Aynı zamanda bir güvenlik meselesi de var.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın yıldönümüne günler kaldığına da dikkat çekilen analizde, ziyaretin Kremlin tarafından, Rusya'nın sadece Ukrayna'yla değil aslında Batı'yla savaştığına dair söyleminin teyidi olarak algılanacağı değerlendirmesi yapıldı.

Stanovaya, Moskova'nın bakış açısı ve Biden'ın ziyaretinin anlamına dair şunları söyledi:

Bu ziyaret, onlar için Washington'ın net şekilde hangi tarafta olduğunu gösteren bir başka kanıt niteliğinde olacak. Bu, Rusya'yla ilişkilerin tamamen bozulduğunun kanıtı ve Batı'nın artık Putin'in stratejik yenilgisi üzerine bahis oynadığının teyidi anlamına geliyor.

 


Biden, dün Polonya'ya gitmeden önce düzenlediği sürpriz ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'le görüştükten sonra şunları söylemişti:

Bir yıl sonra Kiev ayakta. Ukrayna ayakta. Demokrasi ayakta. Amerikalılar yanınızda. Dünya sizinle birlikte.

Rusya'nın Ukrayna'yı haritadan silmeye çalıştığını öne süren Biden, görüşmenin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımdaysa Putin için "Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Yanıldı. Bir yıl sonra burada Ukrayna halkıyla bir aradayız" demişti.

Öte yandan Kremlin, Biden'ın ziyaretine ilişkin henüz açıklama yapmadı.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU