Birleşik Krallık, Ukrayna semalarındaki "casus" balonların amacını açıkladı

"Ukrayna'nın füzelerini boşa harcatmaya çalışıyorlar"

İddialara ilişkin Rusya'dan henüz bir açıklama gelmedi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Savunma Bakanlığı, Rusya'nın bilgi toplamak amacıyla Kiev semalarına casus balonlar gönderdiğini iddia etti.

Bakanlığın Twitter hesabından pazar günü yapılan açıklamada, geçen hafta Ukrayna hava sahasında görülen cisimlerin, Kremlin yönetimi tarafından Kiev'in hava savunma sistemlerine yönelik istihbarat toplama amacıyla gönderildiği öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca Rusya'nın söz konusu cisimlerle, Ukrayna'nın karadan havaya füze ve mühimmat stoklarını harcatmayı planlandığı da savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Savunma Bakanlığı, böyle bir hamlenin, Rusya'nın savaşta uyguladığı taktiklerde ciddi bir değişime işaret ettiğini ileri sürdü.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, 12 Şubat'ta Dnipropetrovsk Oblastı üzerinde balonların uçurulduğunu bildirmişti.

15 Şubat'ta Ukrayna ordusundan yapılan açıklamadaysa en az 6 balonun vurularak düşürüldüğü ifade edilmişti.
 


14 Şubat'ta Moldova ve Romanya üzerinde de benzer balonlar görülmüş, yetkililer hava sahalarını kısa süreliğine kapatmıştı.

BK Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, bu cisimlerin Ukrayna hava sahasından savrulan balonlar olabileceği de savunuldu.

Ayrıca Estonya askeri istihbaratının başındaki Albay Margo Grosberg, cuma günkü açıklamasında Rusya'nın, Ukrayna'nın hava savunma cephaneliğini boşa harcamasını sağlamak için ucuz yapım meteoroloji balonları uçurduğunu iddia etmişti.
 


"Casus balon" tartışması, ABD ordusuna ait savaş jetinin 4 Şubat'ta Güney Carolina eyaleti açıklarında bir cismi düşürmesiyle başlamıştı.

Washington yönetimi, bu cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu.

ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı, balonun enkazının perşembe günü çıkarıldığını ve inceleme için FBI'ya gönderildiğini bildirmişti.

İlk balonun ardından ABD jetleri üç balonu daha düşürmüştü. Bunlardan biri Alaska üzerinde 10 Şubat'ta, diğeri Kanada hava sahasında 11 Şubat'ta ve sonuncusu da ABD'nin Michigan eyaletinde yer alan Huron Gölü üzerinde 12 Şubat'ta vurulmuştu.
 

aa - casus balon.jpg
Casus balonlar Soğuk Savaş'tan beri kullanılıyor (AA)


ABD Başkanı Joe Biden, vurulan ilk cismin Pekin'e ait bir casus balon olduğunu savunmuş, diğer üç balonunsa Çin veya başka bir ülkenin istihbarat faaliyetleriyle bağlantılı olmadığını söylemişti.

Ayrıca Kanadalı ve ABD'li yetkililer, cuma günü söz konusu üç balonun kalıntılarına yönelik arama çalışmalarının durdurulduğunu bildirmişti.



Independent Türkçe, New York Post, Politico, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU