Türkiye'de "çuvalcı general" olarak tanınan Petraeus, "Ukrayna savaşı nasıl bitecek?" sorusunu yanıtladı

"Putin, Rusya'yı güçlendirmek isterken NATO'yu sağlamlaştırdı"

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşın 357. gününde de çatışmalar devam ediyor (Reuters)

Türkiye'de "çuvalcı general" olarak da tanınan eski ABD Genelkurmay Başkanı David Petraeus, Rusya - Ukrayna savaşının nasıl sonuçlanacağına dair değerlendirmelerini paylaştı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e verdiği söyleşide Petraeus, Rusya'nın Kiev, Harkov, Sumi ve Çernihiv'deki çatışmaları kaybettiği gibi, Herson kentindeki Dinyeper Nehri'ni geçmeyi başaramadığına da dikkat çekerek, savaştaki durumun halihazırda bir çıkmaza girdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petraeus, her iki ülkenin de birliklerini tekrar güçlendirdiğini belirterek, Rusların kış sonuna doğru, Ukrayna'nın bahar ve yaz döneminde büyük saldırılar düzenlemesinin beklendiğini belirtti.

6 Eylül 2011 - 9 Kasım 2012'de CIA'in direktörülüğünü de yapan Petraeus, savaşın sonucuna dair şu tahminde bulundu:

Bu saldırılar başlayana dek en yetenekli, iyi eğitimli ve donanımlı birlikleri oluşturan taraf en önemli kazanımları elde edecek. Ben de bunun Ukrayna olacağını düşünüyorum.

Petraeus, NATO'nun işlevsiz kaldığına dair görüşlerin de bu savaşla birlikte değiştiğini savundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2019'da "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyerek tartışma yaratmıştı.

Eski Genelkurmay Başkanı, Rusya lideri Vladimir Putin'in kendi ülkesinin gücünü artırmaya çalışırken aslında NATO'yu sağlamlaştırdığını öne sürerek, şu ifadeleri kullandı:

Putin, Rusya'yı 'yeniden müthiş hale getirmek' için yola çıktı. Ancak yaptığı şey NATO'yu yeniden güçlendirmek oldu. Çok yetenekli ve tarihsel olarak tarafsız iki gücün (Finlandiya ve İsveç) NATO üyeliğine başvurmasına neden oldu. Ayrıca başta Almanya olmak üzere NATO üyelerinin savunma harcamalarını önemli ölçüde arttırmasını; Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa'daki NATO güçlerinin genişletilmesini ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana NATO üyeleri arasındaki en büyük birlikteliğin oluşmasını sağladı.

Petraeus, Ukrayna'nın başarısında Elon Musk'ın Starlink internet uydusu sisteminin, ABD'nin gönderdiği HIMARS füzelerinin ve Türkiye'nin tedarik ettiği Bayraktar TB2 drone'larının büyük önem oynadığını da söyledi.

24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından TB2'nin popülerliği hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın baş teknoloji sorumlusu olduğu Baykar Teknoloji tarafından üretilen drone'lar, Batı medyasında da geniş yer bulmuştu.
 


70 yaşındaki Petraeus, Türkiye kamuoyunda 4 Temmuz 2003'te Irak Savaşı'nda yaşanan "çuval olayıyla" da tanınıyor.

Petraeus'a bağlı Albay William Mayville'in verdiği emirle bir grup ABD askeri, Irak'ın Süleymaniye şehrindeki Türk birliklerinin bulunduğu bölgeye baskın düzenlemişti. Başlarına çuval geçirilen Türk askerleri Bağdat'a götürülüp sorgulanmıştı.



Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU