Moldova Cumhurbaşkanı Sandu: Rusya'nın darbe planını engelledik

Ukrayna lideri Zelenski de Kremlin'in Moldova’daki Batı yanlısı hükümeti devirmeye çalıştığını öne sürmüştü

Ukrayna ve Romanya'ya komşu olan 2,6 milyon nüfusa sahip eski Sovyet ülkesi Moldova'da ekimde hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti (Reuters) 

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya'yı ülkesinde darbe planlamakla suçladı.

Sandu, pazartesi günü yaptığı açıklamada Kremlin'in Karadağ, Belarus ve Sırbistan'daki grupları ülkeye sokup hükümet karşıtı protestolarla Kişinev yönetimini devirmeye çalıştığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı, Moskova'nın hükümet binalarına saldırmaları ve yetkilileri rehin almaları için silahlı grupları kullanmayı planlandığını da savundu. Sandu, girişimlerin Moldova istihbaratı tarafından durdurulduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu iddialar, ilk olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından ortaya atılmıştı.

Zelenski, 9 Şubat'ta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında Ukrayna istihbaratının, Rusya'nın Moldova'daki mevcut hükümeti devirip, yerine Kremlin yanlısı biri yönetim kurmaya yönelik planlarını tespit ettiğini savunmuştu. Moskova ise iddiaları reddetmişti.

Sandu, Zelenski'nin iddialarının doğru olduğunu savunduğu açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

Bu eylemlerin amacı anayasal düzeni bozmak, Kişinev'in meşru iktidarını Rusya'nın kontrolüne sokarak gayrimeşru bir iktidara dönüştürmek, Avrupa entegrasyon sürecini durdurmak ve aynı zamanda Moldova'nın Rusya tarafından Ukrayna savaşında kullanılmasını sağlamaktır.

Kremlin'den Sandu'nun açıklamasına yönelik henüz yorum gelmedi.

Avrupa Birliği (AB), haziranda Moldova'ya aday ülke statüsü verildiğini duyurmuştu.

Tarafsızlık ilkesini benimseyen Doğu Avrupa ülkesinin NATO'ya üye olması da son dönemde gündeme gelmişti. Sandu, ocakta ABD gazetelerinden Politico'ya verdiği söyleşide, NATO'ya katılabilecekleri mesajını vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Romanya vatandaşlığına sahip Sandu'nun Romanya ve Moldova'yı birleştirerek NATO'ya katılmayı amaçladığını, Batı'nın Moldova'yı yeni bir Ukrayna modeli olarak görerek buna destek sağladığını savunmuştu.
 

maya sandu.jpg
50 yaşındaki Sandu, 24 Aralık 2020'de göreve gelmişti (Reuters)


Moldova Dışişleri Bakanlığı ise Lavrov'un sözlerine tepki göstererek, sadece AB'ye katılmayı hedeflediklerini belirtmişti.

Öte yandan Moldova'nın eski başbakanı Natayla Gavrilita, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ciddi krizler doğurduğunu ve bunlarla mücadele etmek için gerekli desteği bulamadıklarını söyleyerek, geçen hafta istifasını duyurmuştu.

Sandu, 41 yaşındaki Batı yanlısı Gavrilita'nın ardından göreve gelmesi için eski İçişleri Bakanı Dorin Recean'ı aday göstermişti.

Recean, Moldova'nın AB'ye katılma hedefini sürdüreceğini, ülke içinde barış ve huzurun sağlanacağını söylemişti.
 


Gavrilita'nın istifası, eylülde başlayan ve yer yer süren hükümet karşıtı protestoların ardından gelmişti. Eylemciler, özellikle doğalgaz, elektrik ve diğer ürünlerin fiyatlarındaki artışa tepki göstermişti.

Kişinev yönetimiyse gösterilerin, ülkedeki istikrarı bozmayı amaçlayan Kremlin destekli propagandanın bir parçası olduğunu savunmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU