Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat'taki 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin etkilediği 11 kentten biri de Diyarbakır'dı.
2 milyon nüfuslu kent, diğer 10 kent sakinleri gibi sabah saat 04.17'de uykuda yakalandı depreme.
Lice depreminden daha fazla sarsıldı
Diyarbakır, alışkın değildi böylesi büyük bir depreme. En son 6 Eylül 1975 tarihinde merkez üssü 90 kilometre ötedeki ilçesi olan Lice'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde bile bu kadar sarsılmamıştı.
Diri fay hattı üzerinde bulunan ilçede can kaybı oldukça fazlaydı. Resmi kayıtlara göre Lice depreminde 2 bin 385 kişi hayatını kaybetti, 20 bin bina da ise hasar tespit edildi.
48 yıl sonra yine aynı felaket
Diyarbakır, yarım asır sonra bu kez merkez üssü, 349 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.7 şiddetindeki depremle sarsıldı.
Bu deprem, Lice'den daha şiddetliydi. Kentteki tüm binalar sabaha karşı halı çırparcasına silkelendi.
Lice'deki depremden bugüne aradan geçen 48 yılda ders alınmadığı ortaya çıktı.
Yapı denetiminden uzak, çok katlı yapılara izin verilmesi, özellikle binaların güvenirliğini de açıkça gözler önüne serdi.
Bağlar ve Yenişehir'de 7 bina çöktü
Depremde, merkez Bağlar ilçesinde biri daha önce boşaltılmış 5, merkez Yenişehir ilçesinde ise 2 bina yerle bir oldu.
Çöken binaların kat sayısının 8 ve üzeri olması, toplam 184 dairede kalabalık ailelerin ikamet ediyor olması, can kaybını artırdı.
Enkazlardan 397 kişinin cansız bedeni çıkarıldı
Yenişehir ilçesinde çöken ve kentin ilk AVM'si olarak inşa edilen Diyar Galeira üzerindeki B Blok'taki arama kurtarma ve enkaz çalışmaları devam ederken, diğer enkazlarda faaliyetler sonlandırıldı.
Çöken yapılarda şu ana kadar 397 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, toplam 902 kişi yaralandı.
Durumu ağır olan 39 kişinin tedavisi ise hastanelerde devam ediyor.
Örnek dayanışma seferberliği
Dünyada 100'ü aşkın ülke "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem için Türkiye'nin acısına ortak olup seferber olurken, Diyarbakır'da da dünyaya örnek yerel bir dayanışma örneği sergilendi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Kent Koruma ve Dayanışma Platformu öncülüğünde 80'i aşkın sivil toplum örgütü, kriz masası kurarak açık alanlarda kalan depremzedelere yardım malzemelerini ulaştırdı.
Kentteki tüm özel okullar, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 300 işletme, Tekstil İhtisas OSB'deki 30 tekstil fabrikası, kapılarını depremzedelere açtı.
Günde üç öğün yemek ve konaklama yapan bu dayanışma ağı, depremin yaşandığı 6 Şubat akşamı büyük yıkıma uğrayan Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'a 6 iş makinesi, mühendislerden oluşan 30 kişilik ekip ve 3 TIR yardım malzemesi ulaştırdı.
Independent Türkçe muhabiri Diyarbakır'dan bildiriyor
— Independent Turkish (@TurkishIndy) February 7, 2023
Sümerpark'ta çadırlar kuruldu
Artçı sarsıntılar nedeniyle tedirginlik hakim
Kentte halk geceyi sokakta geçiriyor pic.twitter.com/2Hlji1lbKL
Çadırkent kuruldu, konteyner için hazırlık yapılıyor
Diyarbakır Valiliği Deprem Kriz Masası da AFAD ve Kızılay ile birlikte kentteki yaraları sarmak için ilk etapta kent merkezindeki beş toplanma alanlarında çadırlar kurdu.
Belediyeler ve hayırsever iş insanlarının günlük yemek ihtiyacını karşıladığı kentte, Silvan Yolu üzerindeki özel bir şahsa ait 190 dönümlük arazi çadırkent, merkez Kayapınar İlçesi sınırlarında ise konteyner kurulması için alan belirlendi.
Askerler tarafından 2 bin 400 adet çadır kurulurken, 675 adet konteyner kurulması için de hazırlıklar devam ediyor.
Ev kiraları arttı, kampanya başlatıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden 300 kişiden oluşan uzman ekip, kentteki hasarlı tespit çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Şu ana kadar toplam 28 bin 314 binada hasar tespit çalışması yapıldı. 550 bina acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildiği tespit edildi.
Evlerini taşımak için harekete geçen depremzedeler, fahiş fiyatlarla fırsatçılık yapan ev sahipleri yüzünden taşınacak ev bulamadı.
Kimi depremzede akrabasına kimisi ise geçici süreliğine evlerini güvenli depolara taşıdı.
Fırsatçılara karşı STK'lar "Yüksek kiraya hayır" kampanyası başlatırken, gayrimenkul işletmecileri de fırsatçıların evlerine danışmanlık yapmama kararı alarak ilgili kurumlara şikayette bulundu.
Diyarbakır, normal yaşama dönmeyi umut ediyor
Depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren evlerine giremeyen Diyarbakırlılar, hasar tespiti sonrası gerekli adımların atılmasını, yaşamın normale dönmesini ve evlerine kavuşmayı hayal ediyor.
© The Independentturkish