Yeni Suriye döneminin meydan okumaları!

Fotoğraf: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Suriye dosyasının takipçilerinin çoğu, son 2 hafta içinde dosyada ve çevresinde meydana gelen temel değişiklikler konusunda hemfikir.

Rejimin biçiminde, doğasında, içinde faaliyet gösteren kişilerde köklü bir değişiklik oldu ve dış ilişkiler ortamı, bölgesel ve uluslararası boyutlarda farklılaştı.

Bu özet, bugün Suriye'nin karşı karşıya olduğu ve geçmişte karşılaştığı meydan okumaların ötesine geçen meydan okumaları ve yükleri özetliyor.

Geçmişteki meydan okumaların temel özü, rejim ve yakın çevresi ile doğrudan ilgili olmayan konu ve detaylara bakılmaksızın rejimi, yakın çevresini ve çıkarlarını ve en önemlisi başını korumaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceliklerin tersine döndüğü bir dönemde, yeni Suriye dönemi birbirine bağlı iki yükle karşı karşıya;

İlk yük, önceki rejimin sadece iktidarın baba ve varisi oğul tarafından paylaşıldığı 55 yılı aşkın süredir iktidarda kalmasının sonucu değil, aynı zamanda son 15 yıldır Suriyelilere karşı uyguladığı öldürme, yok etme, yerinden etme politikası sonucunda ülkenin yerle bir olmasının, halkının ve Suriye devleti yönetiminin parçalanmasının bıraktığı ağır mirasla yüzleşmektir.

Yeni dönem, çok sayıda ve giderek artan siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili karışıklıkların yaşandığı bölgesel ve uluslararası bir ortamda, içinde bulundukları zor koşullar ışığında Suriyelilerin ve ülkelerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılama yüküyle de karşı karşıya bulunuyor.

Yükler yukarıda da belirtildiği gibi çok geniş ve çeşitli olduğundan, yeni dönemin, özel bir statüye sahip olan ve ele alınması geciktirilemeyecek veya ona yaklaşımlarda ihmal edilemeyecek acil meydan okumalar olarak kabul edilen önceliklere odaklanması doğal.

Bu listenin ilk sırasında güvenlik yer alıyor ve ülkenin güvenliğinin ve birliğinin korunması, vatandaşların ve canlarının güvenliğinin sağlanmasını kapsıyor.

Bu konunun önemi ve gerekliliği konusunda herhangi bir açıklama yapmaya gerek yok, güvenlik olmadan su, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçların, sağlık, hukuk, eğitim, ulaşım hizmetleri gibi yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasının dahi mümkün olmadığını söylemek yeterli.

Tüm bunlar Suriyelileri, Suriye’de yaşamın normalleşmesi, geçmiş dönemin bu yaşamın çeşitli yönlerinde ve kılcal damarlarında bıraktığı feci etkilerin aşılması bağlamında üretim ve hizmet faaliyetlerinde bulunmaya teşvik edecektir.

Kuşkusuz, Suriye'nin acil sorunları arasında, özellikle son 15 yılda pek çok faktörün etkisiyle tahrip edilen ve çarpıtılan Suriye devleti ile idari ve yürütme yapılarının yeniden inşası da yer alıyor.

Bu faktörler arasında kadroları ve uzmanları öldürme ve yerinden etme politikası, yaşam standartları kalitesinin bozulması, üretim ve hizmet sektörlerinde iş ve üretimin durması, yavaşlaması, rejim ve diğer taraflar tarafından yaygınlaştırılan militarizasyon durumu sayılabilir.

Yeni dönem yönetiminin, Suriye'nin bu yönde kaybettiklerini telafi etmek ve bir sonraki aşamada ihtiyaç duyacağı şeyleri sağlamak için yıllar sürecek bir eğitim, hazırlık ve uygulama gerektiren zor bir görevi bulunuyor.
 


Yukarıda bahsedilen acil zorluklar yalnızca örneklerdir; bunlardan bazıları aşikarken, diğerleri yeni dönemin ilerleyişi sırasında ortaya çıkacaktır.

Bu tür zorlukların çözümü uzun vadeli olacak ve daha fazla dikkat, inceleme, çaba, zaman ve imkan gerektirecektir.

Tüm zorlukların yanı sıra, yeni yönetim iç ve dış düzeyde destekleyici bir ortama da ihtiyaç duyacaktır.

Bunun özünde siyasi, maddi ve teknik destek ve yardım olmalıdır. Kimsenin dışında kalamadığı bir dünyada destekleyici bir ortam olmadığı sürece bir ilerleme sağlanamaz.

Yeni Suriye döneminin önce kendi içinde ve vatandaşlarıyla, sonra da gerekli kucaklayıcı ve destekleyici Arap çerçevesiyle hayati ve etkileşimli ilişkiler kurması gerekiyor.

Aynı şekilde Suriye'deki değişim ruhunun önemine, Suriyelilerin uzun süre kontrolü altında yaşadıkları ölüm, yıkım ve yerinden etme rejiminin pençesinden kurtulmak için büyük fedakarlık yapma istekliliğine rağmen, desteği olmasaydı yeni dönemin bu kadar kolay ve rahat doğamayacağı uluslararası toplum ile de böyle ilişkiler kurmalı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU