Antik İsrail'de savaş aletleri

"Yaptığım çalışmalarla geçmişe ilişkin gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum ama benim yanıtlayamadığım, karanlıkta kalmış birçok soru var"

Görsel: Wikipedia

Alternatif silahlar

Daha iyi bir şey olmadığında diğer birçok nesne silah görevi gördü. Shamgar'ın 600 Filistinliyi baştan çıkarıcı bir şekilde bir öküz üvenderisiyle vurduğu söylendi (Hakimler 3:31).
 


Filistinliler tepenin üzerinde göründüğünde belki de öküzleriyle çiftçilik yapıyordu. Öküzü sürmeye teşvik etmek için bir ucu sivri ve bazen metal uçlu, yaklaşık iki veya üç metre (sekiz veya on fit) uzunluğunda bir çiftlik aleti mevcuttu.

Diğer uç, pulluğa karışan pıhtıları çıkarmak için bir kazıyıcı ile şekillendirildi. Shamgar'ın kahramanca başarısı, aşağı silahlarla zafer kazanması Yargıçları kitabındaki kalıba uyuyor. 

Yargıçlar 4 ve 5'te Sisera'nın öldürülmekten veya yakalanmaktan kaçınmak için savaş alanından nasıl kaçtığını öğreniyoruz. Jael'in çadırına geldi ve ona güvenlik teklif ediyor gibiydi.

Ancak yorgunluktan uyurken, bir çekiç ve çadır kazığı aldı ve kazığı tapınağından geçirdi (Hakimler 4: 21, 5: 26). Kullandığı çekiç muhtemelen taştan yapılmıştı ve çadır kazığı tahta bir nesneydi.

1.JPG

Gideon'un sürpriz saldırısı

Gideon, Midyanlılarla savaşma göreviyle karşı karşıya kaldı (Hakimler 7).

Kadınları, çocukları, sığırları, develeri ve çadırları olan büyük kampları vardı, bu da en büyük zayıflıklarının sürpriz bir saldırıyla kolayca panikleyebilmeleri olduğu anlamına geliyordu.

Gideon'un kullanmayı seçtiği strateji tam da buydu, bu da neden bu kadar küçük bir 300 kişilik güç kullandığını açıklıyor.

Kuvvet ne kadar küçükse, sürpriz bir saldırıda tespit edilme şansı o kadar azdı. Gideon, birliklerini üç bölüğe böldü ve Midyanlı kampın üç tarafının her birine bir bölük yerleştirdi.

Muhtemelen arazinin en sorunlu olduğu doğu yakasını açık bıraktı, böylece hayatta kalanlar kaçarlarsa zor zamanlar geçireceklerdi.
 

2.JPG

Gideon, Midyanlıların hepsi uyuyana kadar bekledi, karanlığa ve gece koşullarına alışkın olmayan yeni nöbetçiler göreve gelene kadar bekledi.

Sürpriz bir saldırıda koordinasyon kesinlikle gerekli olduğundan, kimsenin yanlış bir başlangıç yapmamasını sağlamak için saldırıyı kendisi işaret edecekti. Onun işaretiyle herkes kavanozunu parçaladı, trompetini çaldı ve bağırdı.

Gürültü Midyanlıları panikletti; Çadırlarından dışarı baktıklarında, çadırları yakmak için kolayca kullanılabilecek ve böylece paniği artıracak titreyen meşaleleri gördüler.

Büyük bir düşman kuvveti tarafından kuşatıldıklarından korkan Midyanlılar, şaşkınlık içinde kılıçlarıyla birbirlerine düşerek kaçmak için koştular. Sürpriz saldırı mükemmelliğe ulaşmıştı ve Gideon savaşı kolaylıkla kazandı.
 

3.JPG

Bir kadın tarafından Abimelek'e karşı alışılmadık bir silah daha kullanıldı (Hakimler 9:50-54). Thebez'e saldırdığında bütün insanlar şehrin kulesine kaçtı.

Kulede güvende olan kadın, Abimelek girişe yaklaşana kadar bekledi, sonra kafasına bir değirmen taşı düşürerek onu ölümcül şekilde yaraladı.

Bir değirmen taşı normalde yaklaşık beş ila sekiz santimetre (iki veya üç inç) kalınlığında ve 50 santimetre (on sekiz inç) çapındaydı.


Samson'un silahları

Samson da Ortodoks silahları kullanmadı. Kükreyen bir aslan tarafından karşılandığında hiç silahı yoktu; Çıplak ellerini ve kaba gücünü kullanarak aslanı sanki yumuşak bir genç keçiymiş gibi parçaladı (Hakimler 14:6).

Başka bir olayda, Filistinlilere teslim edildiği için silahsızdı. Bir eşeğin taze çene kemiğini aldı (bu, eski, kurumuş bir çene kemiğinden daha ağır ve nemli olmalıydı) ve onunla bin Filistinliyi öldürdü ve onu bir kulüp gibi kullandı (Hakimler 15:15).

4.JPG

Başka bir vesileyle Samson, Filistin topraklarında bir fahişeyi ziyaret etmek için Gazze'ye gitti. Gece olduğu için Filistinliler şehir kapısını onun üzerine kapattılar (Şehrin etrafını saran kalın bir duvarı ve sadece bir çıkışı olurdu.)

Kahraman ayrılmaya gittiğinde, kapının kapalı olduğunu gördü. Yılmadan kapı direklerini ve kapının kendisini yukarı çekti ve şehirden kurtuldu (Hakimler 16: 1-3).

Bir şehir surlarıyla büyük gurur duyacağından, eylemi vatandaşlar için büyük bir aşağılanma olacak ve burayı geçici olarak savunmasız bırakacaktı.

Sonunda Samson, hayatının sonunda ellerini ve kollarını Filistin Tapınağı'nın sütunlarını devirmek için kullandı ve böylece kendisini ve 3000 Filistinliyi onunla birlikte öldürdü.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU