Ilhan Omar, Biden'a soruşturma açılmasını isteyen ilerici Demokratların başını çekiyor

MSNBC'ye çıkan Omar, neden Biden'a soruşturma açılması gerektiğini düşündüğünü açıkladı

(AP)

Demokrat Ilhan Omar, ABD Başkanı Joe Biden'ın gizli belgeleri yanlış yönettiği iddiasıyla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulunan ilerici Demokratlar arasında.

Geçen hafta Adalet Bakanı Merrick Garland, gizli belgelerin keşfini soruşturmak üzere özel bir savcı atadı.

MSNBC'deki Symone programına katılan Omar, sunucu Symone Sanders-Townsend'e Biden'ın belgelerle ilgili soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Omar, "Özel bir savcının atanmasından memnunum" dedi.

Beyaz Saray avukatı Richard Sauber cumartesi günü, Biden'ın özel kütüphanesinde yapılan bir arama sırasında Obama yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı zamana ait toplam 6 sayfalık gizli belge bulunduğunu söyledi. Beyaz Saray daha önce orada sadece tek bir sayfanın bulunduğunu açıklamıştı.

Bu son ifşa, aralıkta Biden'ın garajında ve kasımda Washington'daki Penn Biden Center'daki eski ofislerinde bulunan belgelerin keşfi üzerine geldi.

Minnesota'yı temsil eden Demokrat parlamenter Omar, MSNBC'ye "Ne zaman güvenlik protokollerinde bir sapma olsa bu ciddiye alınmalı. Bu soruşturulmalı" dedi.
 


Demokratlar, belgelerin keşfiyle kendilerini zor bir durumda bulurken, başkanı savcılarla işbirliği yaptığı için övdüler.

Newsweek'te yer alan habere göre, New York Demokratlarından Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer şunları söyledi:

Başkan Biden'ın durumu doğru bir şekilde idare ettiğini düşünüyorum. Savcılarla tam bir işbirliği içinde. Belgeler bulunduğunda, [Ulusal Arşivler'i] bilgilendirdi.

Bu, tam bir yıl boyunca sürece köstek olan Başkan Trump'ın yaptığının tam tersi.

Biden, belgelerinin incelenmesiyle ilgili soruşturmaya uyarken, görev süresinin sonunda Beyaz Saray'dan çıkardığı tüm materyallerin iadesini emreden bir celbe uymayı reddeden Trump'ın evi geçen ağustosta FBI tarafından basıldı.

Kaliforniya Temsilcisi Adam Schiff, ABC News'ten Jon Karl'a soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi:

Mar-a-Lago belgeleri için istihbarat topluluğundan bir değerlendirme istedik. Bence düşünce kuruluşunda ve Başkan Biden'ın evinde bulunan belgeler de aynı şekilde değerlendirilmeli.

Pensilvanya'nın Demokrat Temsilcisi Matt Cartwright, geçen hafta Fox News'e yaptığı açıklamada iki olayın içgözlem gereksinimini ortaya koyduğunu ifade etti:

Görevinin sonuna gelen başkanların ve başkan yardımcılarının gizli olan ve olmayan belgelerinin arşivlenmesini nasıl planladıklarını gözden geçirmemiz gerektiği son derece açık. Çünkü bu böyle devam edemez.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU