Airbus otonom uçuş teknolojisini uçaklarında test etmeye başladı

Teknolojide yusufçuktan ilham alındı

DragonFly teknolojisinde sensörler ve bilgisayarlı görü algoritması kullanılıyor (AFP/Arşiv)

Fransa merkezli Airbus uçaklarda otonom uçuş teknolojisini test ettiğini duyurdu. 12 Ocak'ta yapılan açıklamaya göre DragonFly adlı proje "seyir halindeyken otomatik acil rota değiştirme, otomatik iniş/kalkış ve taksi yardımı" içeriyor.

Airbus, test sahası olarak kullanılan Fransa'daki Tolouse-Blagnac Havalimanı'nda A350-1000 uçağıyla denenen teknolojinin uçuş güvenliğini ve verimliliğini artırabileceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Testler, Airbus'ın yeni teknolojileri test eden yan kuruluşu UpNext tarafından yürütülüyor.

Otonom uçuş teknolojisinin kullanıldığı uçak test sırasında uçuş koridoru, arazi ve hava koşulları dış faktörleri analiz edip yeni bir rota oluşturdu. Bu bilgiyi hava trafik kontrol birimine iletti.

UpNext ekibi bu testlerden elde edilen verileri, "iniş/kalkış ve taksi yardımında ilerleme sağlayabilecek yeni nesil bilgisayarlı görü tabanlı algoritmaları hazırlamak" için kullanıyor.

DragonFly programının başındaki Isabelle Lacaze, "Bu testler, operasyonları daha da geliştirmek ve güvenliği iyileştirmek için teknolojilerin metodik araştırmasındaki birkaç adımdan bazıları" dedi.

Lacaze, İngilizce'de yusufçuk anlamına gelen Dragonfly teknolojisinde bu böceğin bulunduğu yerdeki yüzey şekillerini tanıma özelliğinden ilham aldıklarını söyledi. Otonom uçuş teknolojisinin, bir uçağın çevresini "görmesini" sağlayacak şekilde tasarlandığını belirten yönetici, araçların bu sayede güvenli bir şekilde manevra yapabileceğini ifade etti.

Teknolojide bir uçağın mürettebatın yetersiz kalabileceği olayları kontrol etmesini de sağlaması hedefleniyor.

 

Independent Türkçe, The VergeAir Data News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU