Taliban: Kadınların eğitimini yasaklamadık, erteledik

Taliban, kadınlar hakkındaki isteğini "değerlerimiz ve kurallarımızla uyumlu bir ortamda eğitim almaları" olarak belirtiyor

Geçici hükümetin sözcüsü Süheyl Şahin (AFP)

Taliban, Afgan kadınlarının ve kız çocuklarının okullara ve üniversitelere gitmesinin kalıcı olarak yasaklanmadığını, kendileri için elverişli bir ortam oluşturulana kadar eğitimlerinin "ertelendiğini" iddia etti.

Geçici hükümetin sözcüsü Süheyl Şahin, "Bunun kadınların eğitim görmesine kalıcı bir yasak olmadığını açıkça belirtmek isterim, eğitimleri için elverişli bir ortam yaratılana kadar ertelendi" dedi.

South China Morning Post'un pazartesi günü yayımladığı habere göre Şahin, katı tavra sahip hükümetin iddia edilen elverişli duruma "mümkün olan en kısa sürede" ulaşmak için tüm hızıyla çalıştığını da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü, Taliban liderlerinin "kadınların eğitimine karşı" olmadığını ancak kadınların Taliban'ın "değerlerine ve kurallarına uygun bir ortamda eğitim almasını" istediğini söyledi.

Şahin, hükümetin Afganistan'da kadınların eğitim görmesini yasakladığı şartlarla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Ülkede kız çocuklarının 6. sınıftan sonra örgün eğitime devam etmesine izin verilmiyor.

Bu açıklama, Taliban'ın tüm kadınların yüksekokul ve üniversitelere gitmesini ikinci bir emre kadar yasaklamasından birkaç hafta sonra geldi. Söz konusu adım kadınların ve kız çocuklarının ülkede eğitimlerini sürdürmesini tamamen yasakladığından protestolara yol açmıştı.

Taliban, kadın öğrencileri başörtüsünü düzgün takmamakla ve "Afganistan kültürüyle" uyuşmayan bilim konularını takip etmekle suçlayarak hamleyi savunmuştu.

Geçici hükümetin eğitim bakanı Nida Muhammed Nedim, hamleye gelen muazzam boyuttaki sert tepkiler üzerine geçen yıl aralıkta yaptığı açıklamada, "Kızlara başörtülerini düzgünce takmalarını söyledik ancak yapmadılar ve bir düğüne gidecekmiş gibi elbiseler giydiler" demişti.

Kızlar tarım ve mühendislik okuyordu ama bu Afgan kültürüne uymuyordu. Kızlar öğrenmeli ancak İslam'a ve Afgan onuruna ters düşen konuları değil.

Aralık sonlarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Taliban'dan kız çocuklarının ve kadınların Afganistan'daki rejime tam, eşit ve anlamlı katılımını sağlamasını ve "meşrulaştırılamaz" kararını geri çekmesini istedi.

Konsey, Taliban'ın hükmünü "insafsızca bir kadın düşmanlığı" diye niteledi ve bunun "kadınlara, katkılarına, özgürlüklerine ve seslerine karşı son derece şiddetli bir saldırı" olduğunu ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU