Hz. Muhammed tasvirini gösteren öğretim üyesinin kovulması ABD'de tartışmalara yol açtı

Rahatsızlıklarını bildiren Müslüman öğrenciler bunun bir İslamofobi örneği olduğunu savunurken sanat tarihi dersi veren Erika López Prater gerekli uyarıları önceden yaptığını vurguluyor

Minnesota eyaletindeki okulda yapılan tartışmalı derse katılarak öğretim üyesinin uyarılarına kayıtsız kalan öğrenciler, resmi görünce şoke olduklarını savundu (Hamline Üniversitesi)

Hamline Üniversitesi'nde yarı zamanlı çalışan bir öğretim görevlisinin Hz. Muhammed tasvirlerini öğrencilerine gösterdikten sonra kovulması, ABD'de tartışma yarattı.

Sanat tarihi dersi veren Erika López Prater, 14. yüzyılda çizilen resimleri öğrencilerine göstermeden önce gerekli önlemleri aldığını savundu. Sömestr başında öğrencilere dağıttığı ders programında Hz. Muhammed ve Buda gibi kutsal kabul edilen kişilerin tasvirlerini göstereceğini belirtirken, bu konuyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşayacak olanların kendisiyle konuşmasını istediğini vurguladığını aktardı.  

Sınıfta da resimleri göstermeden önce öğrencileri uyardığının ve isteyenlerin çıkabileceğini söylediğinin altını çizdi. Hiç kimsenin kendisine itiraz etmediğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak öğrencilerden biri 6 Ekim'deki dersten sonra yönetime şikayette bulundu. Derste olmayan diğer Müslüman öğrenciler de dine saldırı gerekçesiyle bu şikayeti destekledi ve yöneticilere eylem çağrısı yaptı. 

Yaklaşık 1800 lisans öğrencisine sahip küçük özel üniversitenin yöneticileri, bunun bir İslamofobi örneği olduğunu savunarak 42 yaşındaki Erika López Prater'a gelecek dönem ders vermesi için yapılan teklifin geri çekildiğini iletti. 

Üniversitenin başkanı Fayneese S. Miller'ın imzacılarından olduğu e-postada Hz. Muhammed'in tasvir edilmesini büyük bir günah ve küfür olarak gören Müslüman öğrencilere saygı gösterilmesinin, akademik özgürlükten önemli olduğunu savundu. 

Bunun üzerine ifade özgürlüğü savunucuları da harekete geçti. Bir İslam sanatı tarihçisi makale yazarak Dr. López Prater'i savundu ve üniversite yönetiminin meseleyi incelemesi gerektiğini vurguladı. Başlattığı kampanyaya 3 bine yakın kişi imza attı. 

Uluslararası yazarlar birliği PEN America "yakın tarihteki en berbat akademik özgür ihlallerinden biri" ifadesini kullandığı bir açıklama yayımlarken pek çok örgütle birlikte Müslümanlar da kendi aralarında "Bu İslamofobi örneği midir?" diye sormaya başladı. 

Bu olayı haberleştiren New York Times, meselenin büyümemesi için uğraşan üniversite yöneticilerinin ulusal bir tartışmanın merkezine oturdukları yorumunu yaptı. Gazeteye Fayneese S. Miller dışında kimse konuşmazken üniversitenin başkanı şöyle bir açıklama verdi:

Muhammed Peygamber'in resmine bakmak, çoğu Müslümanın inancına aykırı. Diğerleriyle birlikte Müslüman öğrencilerimizin de hem sınıfta hem de dışarıda saygı gördüklerini ve desteklendiklerini güven içinde hissetmeleri önemli.

Öğrencilere gösterilen resim, İslam dünyasının ilk resimli tarih kitaplarından biri olarak kabul edilen, Reşîdüddîn Fazlullah-ı Hemedânî'nin 14. yüzyılda yazdığı Câmiu't-Tevârîh adlı eserde yer alıyor. Resimde melek Cebrail'in Hz. Muhammed'e ilk vahiyleri iletmesi bulunuyor.

Michigan Üniversitesi'nde İslam Sanatı alanında ders veren Christiane Gruber, bu resmin kendi dalında bir şaheser olduğunu söyledi. Akademide Hz. Muhammed tasvirlerine daha fazla yer verilmesinin, üniversitelerdeki Batı hegemonyasını aşmak adına yapıldığını vurgulayan Gruber, İslam Sanatı öğretirken bunları göstermemenin Michelangelo'nun Davut Heykeli'ni öğretmemekle eşdeğer olduğunu savundu.  

Duke Üniversitesi'nde Asya ve Ortadoğu Çalışmaları alanında ders veren Omid Safi de bu eserleri kendisinin de gösterdiğini söyledi. Bu resimlerin dindar hükümdarların emriyle dindar sanatçılar tarafından yapıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Öğrencilerimin bu soruyla boğuşmasını istiyorum: Geleneğin tam göbeğinden çıkan bir şey, nasıl daha sonra marjinal ya da yasaklı olarak görülür?


 

Independent Türkçe, New York Times, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU