Ukrayna Başbakan Yardımcısı Fedorov: Musk'a Starlink göndermesi için diz çöküp yalvardım

"Binlerce hayatın kurtulmasını sağladı"

SpaceX CEO'su Musk, Ukrayna'ya Starlink hizmeti sağlamanın şirkete aylık 20 milyon dolara mal olduğunu belirtmişti (Reuters)

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihalio Fedorov, SpaceX'in ürettiği Starlink sistemi için Elon Musk'a "dizlerinin üzerine çöküp yalvardığını" söyledi.

Fedorov, ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e (AP) verdiği söyleşide, drone'ların ve Musk'ın gönderdiği Starlink uydu interneti sistemlerinin, savaşın gidişatına önemli etkide bulunduğunu belirtti.

Başkent Kiev'de 30 bin civarında hücresel baz istasyonu olduğunu söyleyen bakan, Rusların elektrik altyapısına yönelik saldırıları nedeniyle bazı dönemlerde bunların yarısından çoğunun devre dışı kaldığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mobil iletişim ve internet sistemlerinin savaşta çok önemli olduğunu vurgulayan Fedorov, bunlara şimdilik tek alternatifi Starlink'in sağladığını belirtti.

Fedorov, Musk'ın Starlink uydu sistemlerini göndermesi için "Orada diz çöktüm, Ukrayna'yla çalışmaya başlamaları için yalvardım ve dünya rekoru kıracağımıza söz verdim" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle savaşı başlatmasından üç gün sonra Fedorov, Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda Musk'tan ülkeye Starlink istasyonları göndermesini istemişti.

Teknoloji milyarderiyse ilk Starlink sistemlerini mart başında Ukrayna'ya göndermişti.
 


AP'nin aktardığına göre Ukrayna'da halihazırda aktif halde 24 bin Starlink istasyonu var.

Fedorov, Musk'ın gönderdiği Starlink'i ABD'nin tedarik ettiği füze sistemlerine benzeterek, "Bunlar binlerce hayatın kurtulmasını sağladı" dedi.

Bakan, uydu sistemlerinin hem iletişim kanallarının açık kalmasını hem de drone saldırılarında Rus havan mevzilerindeki hedeflerin yerlerinin belirlenmesini mümkün kıldığını ifade etti.



Independent Türkçe, AP, ZDnet

DAHA FAZLA HABER OKU