Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ile önemli görüşmelerimiz oldu, Trakya enerjide bir hub haline gelecek

Erdoğan, "Dün bizimle uğraşanlar bugün işbirliği için kapımıza geliyor, bugün bizle uğraşmayı sürdürenlerin yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacağından eminiz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silivri doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde konuştu.

Silivri Yer Altı doğalgaz depolama tesisinin yeni fazla birlikte kapasitesibin 4,6 milyar metreküpe ulaştığını ifade eden Erdoğan, "Avrupa'daki en büyük yer altı depolama tesisi haline gelmiştir. Tesis günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Ülkemizin en yoğun tüketim döneminde bile talebin 4'te 1'ini tek başına karşılayabilecektir" dedi.

"Kısa ve orta vadede enerji krizinin Avrupa'da yol açtığı sıkıntıların ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz" diyen Erdığan şöyle devam etti:

Türkiye Yüzyılı ile milletimize gelecek vizyonu sunduk. Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyedeki hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. 20 yıla sığdırdığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkaracağımız yeni bir döneme giriyoruz. Hükümete geldiğimizde kısır hesapların, kavgaların, krizlerin içinde sıkışıp kalan Türkiye vardı. Stratejik, beşeri potansiyeli bu sancılı tablo içinde adeta heba ediyorduk. Türkiye'nin istikametini güven ve istikrar iklimine döndürecek ülkemizi bu girdaptan kurtardık. Birilerinin ısrarla önemsizleştirmeye çalıştığı dev yatırımlarla ekonomimizi sürekli büyüttük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Trakya doğalgazda bir hub haline gelecektir"

Türkiye'nin dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüştüğü söyleyen Erdoğan, "Türk Akım projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Macaristan'a gazakışı sağlıyoruz. Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü konuma geleceğiz. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel merkez haline dönüştürmektir. Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellikle Trakya doğalgazda enerjide bir hub haline gelecektir" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bununla ilgili çalışmalarımızı enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz. 20 milyar dolarlık yatırımın sürdüğü nükleer gücü de tabloya eklediğimizde enerjide bambaşka seviyeye yükseleceğiz. Ülkemizin bu özelliği daha da pekişecektir. Ortak ekonomik çıkarlar temelinde genişleterek diğer alanlarla birlikte enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Hiç şüphesiz bu noktaya milletimizden aldığımız güçlü destekle ülkemizin atılımlarını engelleme çabalarını aşa aşa geldik. Projelerimizi sabote etme gayelerinin gerisindeki amaçları gayet iyi biliyoruz. 2053 yılında dışa bağımlılığımızı yüzde 71'den yüzde 13'e indirecek şekilde belirledik. Yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz. Küresel uzlaşmaların tamamı da bu vizyonun içinde yer almaktadır. Türkiye'yi yeni sevinçlerle buluşturarak dünyanın en büyük 10 ülkesi arasındaki hak ettiğimiz yere adım adım ilerleyeceğiz. Dün bizimle uğraşanlar bugün işbirliği için kapımıza geliyor. Bugün bizle uğraşmayı sürdürenlerin yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacağından eminiz. Tüm hesapların üstündeki hesaba inanıyoruz. Milletimizi Türkiye Yüzyılı'na hazırlamaya devam ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU