Rus Neo-Nazi milis grubu, Baltık ülkeleriyle ilgili askeri istihbarat topluyor

Ukrayna'da savaşan Rusiç Grubu'nun Kremlin'in kontrolünden çıkıp NATO ülkelerine saldırmasından endişe ediliyor

Kuruluşu 2009'a kadar gittiği düşünülen Rusiç Grubu, 2014'ten beri savaşlarda yer alıyor (Twitter/@RAG05675074)

Kremlin Sarayı'nın paralı askerlik şirketi diye bilinen Wagner Grubu'yla bağlantılı bir Rus Neo-Nazi grubunun Letonya, Litvanya ve Estonya'nın sınır bölgeleri ve askeri hareketleri konusunda istihbarat toplaması endişe yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberine göre, "Task Force Rusich" adlı Telegram kanalını kullanan ve Ukrayna işgalinde yer alan paramiliter grup, üyelerinden Baltık ülkelerinin sınır birlikleri hakkında bilgi vermelerini istedi. Grubun, Baltık ülkelerindeki sınır birliklerinin sayısı, personel araçları, devriye hareketleri ve gözetleme sistemleri konusundaki bilgi talebi en az 60 bin kişi tarafından görüldü. 

Rusiç Grubu'nun, yemek şirketi için saraydan ihale alması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı nedeniyle "Kremlin'in aşçısı" lakabıyla anılan Yevgeni Prigojin'in şirketi Wagner Grubu'yla ilişkili olduğu söyleniyor. Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler halen Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde Ukrayna ordusuyla ve ona bağlı milislerle çatışıyor. 

Guardian'a adının açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklar, Neo-Nazi grubunun Ukrayna savaşının gidişatından hoşnutsuzluğu sebebiyle Wagner Grubu'nun ve Kremlin'in kontrolünden çıkarak bir NATO ülkesine saldırma riski olduğunu söyledi. Kaynaklar, Rus istihbaratının zaten eski Sovyet ülkelerinin askeri hareketlerini yakından takip edebildiği için böyle bir talepte bulunmasının saçma olacağını belirtti.

Gazeteye konuşan bir kaynak şu soruları sıraladı:

Bu, Rus sistemi içindeki parçalanmaya mı işaret ediyor? Eğer Rusya onların kontrolünü kaybeder ve onlar da kazayla durumu iyice kızıştıracak kanlı eylemlere girişirse ne olur? Esas soru da şu: Kremlin'in aslında bunlar üzerinde ne kadar kontrolü var?

Wagner Grubu veya Rusya Savunma Bakanlığı'yla ilişkili olduğunu kabul etmeyen Rusiç Grubu kendisini "sabotaj ve keşif gücü" diye tanımlıyor. Sosyal medya üzerinden sıkça bağış çağrısı yapması nedeniyle uzmanlar, Rusya'dan etkin lojistik destek almadığını düşünüyor. 

Daha önce 2014'teki Kırım Savaşı'nda ve Suriye'de devam eden iç savaşta görülen Rusiç savaşçıları, Ukrayna'nın Donbas, Harkov ve Herson bölgelerinde de uyguladıkları vahşetle nam saldı.

ABD, grupla ilgili kişilere yaptırım uygulamaya hazırlanırken; Afrika, Suriye ve Ukrayna'da kanlı olaylara adı karışan Wagner Grubu'nu da "terör örgütleri" listesine dahil etmeyi değerlendiriyor. 

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU