ABD'nin BM temsilcisinden Rusya'yı kızdıran açıklama: "Wagner, Afrika'da sömürdüğü kaynaklarla Ukrayna savaşını fonluyor"

"Afrika'da yaşayanlar büyük bedel ödüyor"

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 226'ncı gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Afrika'daki doğal kaynakları sömürerek buradaki kazançlarıyla Ukrayna savaşını fonladığını öne sürdü.

Thomas-Greenfield, dünkü açıklamasında Wagner'in "haksız kazançlarıyla Afrika, Ortadoğu ve Ukrayna'daki Rus savaş makinesini beslediğini" savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilci, "Afrika'da yaşayanlar, Wagner'in kaynakları sömürme faaliyetleri ve insan hakları ihlalleri nedeniyle çok ağır bir bedel ödüyor, bundan şüpheniz olmasın" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise Thomas-Greenfield'ın açıklamasına tepki gösterdi.

Nebenzya, "Bu açıklamayla aslında kendi planlarını ve amaçlarını, Afrika'daki ülkelerden ne istediklerini göstermiş oldular" dedi. Rus temsilci, iddia ettiği "plan ve amaçlara" dair yorum yapmadı.

Wagner, Afrika'da 10 ülkede

Rus özel askeri şirket Wagner Grubu, son dönemde hem Ukrayna hem de Afrika'da oynadığı rollerle gündemde.

Wagner adına çalışan paralı askerlerin, ilk kez 2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ilhakında görev yaptığı düşünülüyor. 

Grup, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya ve Sudan da dahil Afrika'daki 10 ülkede etkili. Wagner'in burada geniş çaplı altın ve değerli maden arama faaliyetleri yaptığı da bildiriliyor.

Ayrıca ABD ve Birleşik Krallık istihbaratları, Moskova'nın savaştaki kayıplarını telafi edebilmek için Wagner paralı askerlerini kullandığını öne sürmüştü.
 


Şirketin, Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı'nın yanı sıra Rus askeri istihbaratı GRU'da görev yapmış Dmitri Valerieviç Utkin ve Kremlin Sarayı'nın yemek işini yönettiği için "şef" lakabıyla anılan Rus oligark Yevgeni Prigozhin tarafından kurulduğu öne sürülüyor.

Wagner'in adı sıklıkla Kremlin'le anılırken, Rus devleti grupla bağlantısı olduğunu defalarca yalanlamıştı.

BM Genel Kurulu'nun haftaya düzenleyeceği toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı ilhakını kınamak amacıyla bir oylama düzenlemesi de planlanıyor.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU