AFP: Rus şirket Wagner Grubu, Mali'de 13 sivili öldürdü

Rus oligark tartışmalı paramiliter grubun doğrudan Putin'e bağlı olduğunu iddia etti

Wagner şirketinin St. Petersburg'daki dev binası 31 Ekim'de açıldı (AFP)

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Batı Afrika ülkesi Mali'de katliam yaptığı iddialarına yenisi eklendi. 

Görgü tanıkları AFP'ye, ülkeyi demir yumrukla yöneten Mali ordusunun "beyaz askerlerle" birlikte Mopti bölgesinde 30 Ekim'de havadan ve karadan operasyon düzenleyerek, aralarında çocukların olduğu 13 sivili öldürdüğünü anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mali ordusu geçen yıl İslamcı militanlara karşı savaşmak için Wagner Grubu'nun en az bin savaşçısını kiralamıştı. Ordu yetkilileri, bu kişilerin sadece eğitim verdiğini ve çatışmalara katılmadığını savunuyor. 

Birleşmiş Milletler yetkilileri ve İnsan hakları grupları, Wagner'in 2019'dan beri Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde sivillerin öldürülmesi ve işkenceye uğraması olaylarına karıştığını raporlarına kaydetmişti.

Dünya genelindeki çatışma bilgilerini derleyen Silahlı Çatışma Konum ve Olay Verisi Projesi (ACLEDP), Wagner'in Mali'de faaliyete geçmesiyle birlikte "kitlesel ölümler, işkence, yerinde infaz, yağmalama, bubi tuzağı kurma" eylemlerinin arttığını belirtti.

Son katliamın Tenenkou kasabasında meydana geldiğini ve çok sayıda kişinin tutuklandığını söyleyen yerel bir politikacı AFP'ye şöyle konuştu:

Pazar günü Tenenkou'ya yakın Guelledje'de Mali ordusu beyaz askerlerle birlikte çıkarma yaptı. Ateş ettiler ve tutuklamalar oldu. En az 13 kişi öldü.

Adını vermeyen başka bir yerel kaynak, ölenler arasında bir kadınla kızı ve torununun olduğunu söyledi. 

Baskın yapılan köyde yaşayanların tabi olduğu Fulanı (Peul) etnik grubunun kültür derneği Tabital Pulakuu'dan da açıklama yapıldı:

Guelledje'de 20'den fazla sivil öldürüldü ve tutuklandı. Bütün Peul'ler cihadçı değildir. Öldürülenler masum sivillerdi.

Görgü  tanıkları, Wagner Grubu savaşçılarının özellikle Fulanilere karşı şiddet uyguladığını belirtiyor. 

Mali'deki askeri cunta döneminde Avrupalı güçler ülkeyi terk ederken, Fransa ordusu da güçlerini eski sömürgesinden komşu ülke Nijer'e kaydırmıştı.

Boşluktan yararlanan İslamcı militanlar da ülkenin doğusunda ele geçirdikleri köylerde sivilleri katledip binlerce kişiyi kaçmaya zorlamakla suçlanıyor.

Rus oligark: Paralı askerler şirketi Wagner doğrudan Putin'e bağlı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yolları 2003 yılında ayrılan eski petrol kralı ve oligark Mihail Hodorovski, Birleşik Krallık Parlamentosu'ndaki ifadesinde, birçok savaş bölgesinde boy gösteren paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun kurucusunun Kremlin'in en etkili kişilerinden biri olduğunu söyledi.

Parlamentodaki dış ilişkiler komitesinin Wagner Grubu'nun faaliyetleriyle ilgili soruşturma komisyonu üyelerine konuşan Hodorovski, "Putin'in aşçısı" olarak bilinen ve Eylül 2022'de Wagner şirketini kurduğunu kabul eden Yevgeni Prigozhin'in pozisyonunu şöyle tanımladı:

Kremlin için ağırlıklı ve önemli bir araçtır. Başkan Putin'le doğrudan irtibat halindedir ve talimatları ondan alır.

Hodorovski, Wagner Grubu patronunun Putin'e Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan bile daha yakın olduğunu iddia etti. Sürgündeki Rus oligark, Rusya'nın askeri seferberlik ilan ettiği eylül sonundan bu yana yaklaşık 700 bin kişinin ülkeyi terk ettiğini belirterek, Ukrayna savaşındaki başarısızlığın faturasının Şoygu'ya ve mali danışmanı Yuri Kovalçuk'a çıkacağını söyledi.

Britanya parlamentosunun önümüzdeki günlerde Wagner Grubu'nu "terör örgütü" ilan edip etmemeyi tartışması bekleniyor. Komisyona Ukraynalı savaş mağdurları adına ifade veren bir avukatlık firması temsilcileri de Londra'da Wagner Grubu ve Prigozhin hakkında dava açılacağını kaydetti. Firma temsilcisi Jason McCue, Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerin cinayet, bombalama, tecavüz, altyapıya zarar verme gibi yöntemlerle "terör ve kaos estirdiğini" ifade etti.

Bu arada, Prigozhin yemek şirketi Concord'un sosyal medya hesabından şaşırtıcı bir açıklama yaparak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi övdü:

Şu anda Rusya'ya düşman bir ülkenin devlet başkanı olsa da, Zelenski güçlü, özgüvenli, pragmatik ve iyi biri. Onu hafife almayın.

Amerikan gazetesi Washington Post, Wagner Grubu patronunun Ukrayna savaşının yönetimi konusunda Rus yetkililerden farklı düşündüğünü ve şikayetlerini Putin'e ilettiğini yazmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, GuardianTelegraph

DAHA FAZLA HABER OKU