Yapay zeka ChatGPT'den gelecek senaryosu: "İşsiz yazarlar sokaklarda yatıyor"

"Yapay zekanın edebiyat ve sanat camiasını ele geçirmesinin ne denli trajik ve yıkıcı olduğu anlaşılıyordu"

ChatGPT'yle yapılan her sohbet, OpenAI'a ortalama 1 ila 9 cente mâl oluyor (Independent Türkçe / Midjourney)

ABD merkezli OpenAI firmasının geliştirdiği dil modeli GPT-3, sohbet botu versiyonuyla kullanıcılara açıldığından beri gündemde.

ChatGPT adı verilen sohbet botu için açılan internet sitesinde kullanıcılar yapay zekayla ücretsiz konuşabiliyor, ona sorular sorup metinler yazdırabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknoloji sitesi Futurism'in şef editörü Jon Christian da ChatGPT'ye ürkütücü bir hikaye yazdırdı.

Christian, ChatGPT'den yapay zeka nedeniyle işinden olan sanatçı ve yazarların açlıktan öldüğü bir hikaye yazmasını istedi.

Bu isteği yerine getiren sohbet botu, artık temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan yazar ve sanatçıların üretimlerini yaşatmak için yorulmak bilmeden çalıştığı ama başarılı olamadığı bir kısa öykü yazdı.

Öyküde, "Çoğu yazarın ve sanatçının durumu dehşet vericiydi. Sokaklarda yatmak zorunda kalmışlardı. Artık onların yeteneklerine ihtiyaç duymayan bir dünyada hayatta kalma mücadelesi veriyorlardı" ifadeleri yer aldı.

Christian'ın tam metnini Twitter hesabından paylaştığı öykü, şöyle sona erdi:

Nihayetinde, yapay zekanın edebiyat ve sanat camiasını ele geçirmesinin ne denli trajik ve yıkıcı olduğu anlaşılıyordu. Sayısız sanatçı artık onlara yer olmayan bir dünyada hayatta kalmakta bile zorlanır olmuştu.

 


Mayıs 2020'de tanıtılan GPT-3 dil modeli, verileri işlemesini sağlayan 175 milyar parametreye sahip. Bu da onu şimdiye dek piyasaya sürülen en büyük model haline getiriyor.

OpenAI, ilk olarak GPT-1 adlı sürümü 7 bin kitapla eğitmiş, ardından GPT-2'ye 8 milyondan fazla belgeden oluşan 40 GB'lık metin yüklemişti.

Üçüncü sürüm o kadar başarılı oldu ki dünya genelinde büyük yankı uyandırmaya devam ediyor.

Firma halihazırda GPT-4 adını verdiği yeni sürüm üzerinde çalışırken, GPT-3'ün yazdığı metinler, halihazırda insanların yazdıklarından ayırt edilemez durumda.

Şirket yetkilileri, ChatGPT sayesinde kullanıcıların puanlarını ve geri bildirimlerini toplamayı ve bunları son sürümü geliştirirken rehber edinmeyi hedefliyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU