2017’de dünyada verem nedeniyle 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2018 Küresel Verem Raporu’na göre 2017’de 10 milyon kişi verem hastalığına yakalandı.
2017’de vereme yakalananların 3 milyon 200 bininin kadın, 1 milyonunun çocuk olduğu kaydedildi.
Verem hastalığı tespit edilenlerin yüzde 90'ı 15 yaşın üzerinde. Hastalık en fazla Afrika ve Asya kıtalarında görülüyor.
Verem tedavisinde kullanılan rifampisin etken maddeli antibiyotiğe direnç gösterenlerin sayısının 2017'de 558 bin olduğu belirtildi.
1 milyar 700 milyon verem taşıyıcısı var
2018 Küresel Verem Raporu’na göre dünya nüfusunun yüzde 23’üne denk düşen yaklaşık 1,7 milyar kişi verem mikrobu taşıyor.
Verem vakalarının dünya genelinde düşmesine rağmen DSÖ'nün “2020 Veremi Yok Et” stratejisinin hedeflerine ulaşılmasının zor olduğu belirtiliyor.
Uzmanlardan tüberküloz uyarısı
Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Sevda Şener Cömert, halk arasında verem adıyla bilinen tüberkülozun sinsice ilerleyebildiğini ve uzun süre belirtilerinin anlaşılamayabileceğini söylüyor. Cömert, hastalığın en fazla görülen belirtisinin uzun süren öksürük olduğunu aktarıyor:
“Ayrıca akşamları yükselen ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, sürekli yorgunluk hissi ve öksürük ile gelen kanlı balgam, göğüs ağrısı tüberküloz belirtileridir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilemeyebilir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, hastalar doktora başvurmakta gecikir."
Verem tedavisi nasıl yapılıyor?
Tüberküloz tedavisinin geliştirilmiş olan özel antibiyotiklerle yapıldığını belirten Cömert, şunları kaydetti:
"Bu antibiyotikler diğer hastalıklarda kullanılan ilaçlar değillerdir. Tüberküloz mikrobuna etki eden, yan etkisi az ve ucuz 5 tane ana ilaç mevcuttur. Tüberküloz hastalığının başarılı tedavisi için tedavinin başlangıcında dört ilaç birden, uygun doz ve sürede kullanılmalıdır. Bu ilaçlar hastalığın başlangıç evresinde yüksek oranda iyileştirici etki göstererek, kişinin sağlığına hızlı şekilde kavuşmasını sağlar. Bu ilaçlar ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri tarafından hastalara ücretsiz olarak verilmektedir. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay sürmektedir, hastalığın yerine ve durumuna göre, doktorun yönlendirmesi ile bu süre daha da uzayabilmektedir.”