Trump'ın korkulu rüyası DeSantis, 2024 seçimleri için nabız yokladı: "Rock yıldızı gibi karşılandı"

Cumhuriyetçi Yahudilerden destek gören Florida Valisi, henüz adaylığını açıklamadı

Ara seçimlerde yakaladığı başarının ardından Ron DeSantis'in 2024'teki başkanlık yarışında aday olması bekleniyor (AFP) 

2024 başkanlık seçimlerinde eski ABD lideri Donald Trump'ın en güçlü rakibi olarak görülen Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, nabız yokladı.

DeSantis, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun (RJC) 19-20 Kasım'da düzenlediği yıllık toplantıya katıldı.

Ara seçimlerde yüzde 59 oyla yeniden Florida Valisi seçilen DeSantis, 2024'teki başkanlık yarışında aday olup olmayacağını henüz açıklamasa bile RJC toplantısında büyük destek topladı.

DeSantis, ara seçimlerdeki başarısının Cumhuriyetçi Parti'nin geleceğine işaret ettiğini savunarak, şunları söyledi:

Florida, ülkemizin iki yıldır yaşadığı felaketten bir çıkış yolu olduğunu gösteriyor. Bizim tüm olayımız liderlik yapmak ve temsil ettiğimiz kişiler için netice elde etmek.

44 yaşındaki siyasetçi, özellikle Talmud ve Tevrat gibi geleneksel dini metinlerin okutulmasına odaklanılan Yeşiva okulu öğrencilerinden büyük ilgi gördü. Öğrenciler, DeSantis'le fotoğraf çektirmek için sahneye çıktı.

İspanya'nın tanınmış gazetelerinden El Pais, toplantıya katılan hiçbir Cumhuriyetçi siyasetçinin böyle ilgi toplamadığını belirterek, DeSantis'in "rock yıldızı gibi" karşılandığını belirtti.

İsrail'in ünlü gazetelerinden Haaretz de Cumhuriyetçi ismin toplantıda "Trump'ın halefi gibi görüldüğünü" yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıda, adı 2024'teki başkanlık yarışında Trump'ın rakipleri arasında geçen Nikki Haley de yer aldı.

Trump yönetiminde ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Haley, konuşmasında "Birçok kişi bana 2024'te aday olup olmayacağımı sordu. Bunu ciddi şekilde düşünüyorum" dedi.

Haaretz, Haley'nin de konuşmacılar arasında en çok alkış toplayan isimlerden olduğunu yazdı.

Toplantıda Trump da konuşma yaptı. Etkinliğie Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinden videokonferans yoluyla katılan Trump, ara seçim sonuçlarına pek değinmeden İsrail'e gösterdiği desteği yineledi.

Ayrıca Trump, 2018'de aldığı İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilme kararının, görevdeyken yaptığı en büyük icraatlerden biri olduğunu savundu.
 


El Pais, RJC toplantılarını, partisinden ABD başkanlığına adaylığını koymak isteyen Cumhuriyetçiler için bir "erginlenme töreni" diye niteledi. 

Cumhuriyetçi Parti, son yıllarda ülkedeki Yahudi topluluğu arasındaki popülerliğini artırdı. 

Liberal politikaları nedeniyle tarihsel olarak genelde Demokrat Parti'ye oy veren ABD'deki Yahudilerin yüzde 33'ü ara seçimlerde Cumhuriyetçi adayları seçti. Bu oran 2020'deki ara seçimlerde yüzde 30, 2016'daysa yüzde 24'tü.

RJC'nin ulusal direktörü Sam Markstein, ara seçimlerin ardından 10 Kasım'da İsrail'in tanınmış gazetelerinden Jerusalem Post'a açıklamasında, Cumhuriyetçilerin "Yahudi seçmenlerin önemli gördüğü meselelerle ilgili somut çözümler önerdiğini" söylemişti.



Independent Türkçe, El Pais, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU