İsrail'de radikal sağcı Ben-Gvir'in eşi toplantıya belinde silahla katıldı

"Eşim ülkede en çok tehdit edilen kişi"

Ayala Ben-Gvir, silahla etkinliğe katılmasını savundu (Twitter / @talschneider)

İsrail'in müstakbel başbakanı ve bakanlarının eşlerinin buluşmasına, radikal sağcı söylemleriyle tepki toplayan Itamar Ben-Gvir'in eşi Ayala Ben-Gvir belinde silahla katıldı.

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eşi Sara Netanyahu'nun Kudüs'teki Waldorf Astoria otelinde pazartesi düzenlediği buluşmada, muhtemel koalisyon ortaklarının eşleri yer aldı.

Etkinliğe Netanyahu cephesinde yer alan Ultra Ortodoks partilerden Şas'ın lideri Aryeh Deri'nin eşi Yaffa, Noam'ın lideri Avi Maoz'un eşi Galit ve Birleşik Tevrat Partisi'nin lideri Isaac Goldknopf'un eşi Rivka katıldı.

Ben-Gvir'in eşi Ayala, belinde silahla etkinlikte yer almasına dair tweetinde kendisini savunarak şu ifadeleri kullandı:

El Halil'de yaşıyorum, 6 çocuğum var, korkunun kol gezdiği yollardan geçiyorum. Eşim, ülkede en çok tehdit edilen kişi. Evet, silah taşıyorum, buna alışın.

Öte yandan Ben-Gvir de 13 Ekim'de Şeyh Cerrah mahallesinde İsrail askerleriyle Filistinliler arasında yaşanan çatışmalarda elinde silahla da görüntülenmişti.

Radikal siyonizm seçimlere damga vurdu

İsrail'de 1 Kasım'da düzenlenen seçimlere, Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud'un blokunda yer alan ve yarışı üçüncü sırada tamamlayan radikal sağcı Dini Siyonizm Partisi, 120 kişilik mecliste 14 sandalye kazanarak damga vurdu.

Bezalel Smotriç liderliğindeki Dini Siyonizm Partisi, seçimlere radikal sağcı Ben-Gvir'in kurduğu Yahudi Gücü'yle (Otzma Yehudit) ortak girmişti.
 


Dini Siyonizm Partisi'nin yanı sıra yine Netanyahu cephesinde yer alan Ultra Ortodoks partilerden Şas 11, Birleşik Tevrat Partisi de 7 milletvekili kazandı.

İsrail'e "sadakat göstermeyen" Filistinlilerin sınır dışı edilmesi gerektiğini savunarak tepki çeken 46 yaşındaki Ben-Gvir, Yahudi üstünlükçüsü Haham Meir Kahane'nin öğretilerinin takipçisi olarak görülüyor.

Radikal sağcı siyasetçi, Kamu Güvenliği Bakanı olmak istediğini söylerken, Netanyahu ise birçok aday olduğunu ama Ben-Gvir'in talebini de kesinlikle değerlendireceğini belirtmişti.
 


Smotriç ise Savunma Bakanlığı için Netanyahu'ya baskı yapıyor.

"Diplomatik kabus"

Öte yandan 1996-1999 ve 2009-2021'de ülkenin başbakanı olarak görev yapan 73 yaşındaki Netanyahu'nun yeni koalisyonunda radikal sağcılarla nasıl bir ortaklık kuracağı henüz belli değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliklerini paylaşmayan iki üst düzey ABD'li yetkili, 2 Kasım'daki açıklamalarında, Başkan Joe Biden'ın Netanyahu'yla çalışacağını fakat Ben-Gvir ve diğer radikal siyonistlerle doğrudan iletişime geçmeyebileceğini söylemişti.

İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Ynet'in aktardığına göre Biden hükümeti, Netanyahu'nun bakanlık atamalarını yaparken diplomatik hassasiyetleri gözeterek dikkatli hareket etmesini talep ediyor.

Ülkenin tanınmış gazetelerinden Jerusalem Post'ta yer alan analizdeyse Netanyahu'nun radikal siyonistlerle işbirliğinin "diplomatik bir kabusa dönüşebileceğine" dikkat çekilmişti.



Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU