Kitlesel protestoların iki aydır sürdüğü İran'da gösterici ölümleri yaşanıyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu, emniyet güçlerinin müdahalesi sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin sayısının 326'ya yükseldiğini iddia etti.
Dün yapılan açıklamada, bu kişilerin 43'ünün çocuk ve 25'ninin kadın olduğu öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sivil toplum örgütü, bu sayının daha fazla olabileceğini vurguladı. Uluslararası toplumun, Tahran'a karşı harekete geçmesi istendi.
İran İnsan Hakları Kurumu Direktörü Mahmut Emiri-Moghaddam, Birleşmiş Milletler'in uluslararası soruşturma başlatmasını istedi. Emiri-Moghaddam böylece faillerin ileride hesap vereceğini ve Tahran'ın uyguladığı baskı sebebiyle bedel ödeyeceğini savundu.
CNN International, İran'da bağımsız medya, internet ve protesto hareketinin baskı altında olduğunu ve bu yüzden ölü sayısını doğrulayamadığını yazdı.
İran İslam Cumhuriyeti rejimi karşıtı kitlesel gösteriler Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi üzerine başlamıştı.
Emini'nin Kürdistan Eyaleti'nin Sakkız kentindeki cenaze töreninin yaktığı protesto ateşi 31 eyaletin en az 22'sine yayıldı. Kum ve Yezd gibi Şii Müslüman muhafazakarların yoğun olduğu kentlerde de gösteriler olması dikkat çekti. Protestolara İranlı ünlüler, sanatçılar ve sporcular da katıldı.
Bununla birlikte Tahran'ın gösterilere sert müdahalesi ve baskısı sürüyor. Başkentte bin kişi sabotaj suçlamasıyla karşı karşıya. İnsan hakları savunucuları, ülke genelinde 14 bini aşkın kişinin tutuklandığını ileri sürüyor.
Independent Türkçe, AFP, CNN International
Derleyen: Uğurcan Yıldız