İranlı sporcuların isyanı Tahran'a taşındı

Milli okçu, başkentteki yetkililerin önünde kürsüye çıkıp başını açtı

Okçuluk Körfez Kupası'nda kürsüye çıkan Permida Kasımi başını açtıktan sonra kürsüden indi (Twitter/@abdolah_abdi)

Tahran'daki okçuluk yarışmasında madalya kazanan Permida Kasımi, kürsüde başını açarak İranlı kadın sporcuların rejim karşıtı gösterilere destek eylemlerini ülke içine taşıdı.

Gazetecilerin sosyal medyada 10 Kasım'da paylaştığı video kaydında, Kasımi'nin ödülünü alırken başörtüsünü çıkararak zafer işareti yaptığı görülüyor. Milli sporcu daha sonra kürsüden inerek, yetkililerin ve gazetecilerin önünden yürüyerek geçiyor.

Erkek milli futbol takımı oyuncularıysa Nikaragua'yla Tahran'daki Azadi Stadyumu'nda 10 Kasım'da oynanan maçın başında okunan milli marşa eşlik etmeyerek boynunu eğdi.

İstanbul'da 6 Kasım'da düzenlenen maratonda birinci olarak kürsüye başı açık çıkan milli patenci Nilüfer Merdani, İran'a dönüşünde gözaltına alınmıştı. Merdani adına yapılan açıklamada, sporcunun "yanlışlıkla" başörtüsüz yarıştığı öne sürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Gençlik ve Spor Bakanlığı, kıyafeti nedeniyle kınadığı Merdani'nin maratona izinsiz katıldığını duyurmuştu.

İranlı kaya tırmanışı sporcusu Elnaz Rekabi de 16 Ekim'de Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanışı Şampiyonası'nın finalinde başı açık yarışmıştı. İranlı göstericilerin kahraman gibi karşıladığı Rekabi, daha sonra Instagram hesabından paylaştığı mesajında başörtüsü takmamasının "kötü planlama" sonucu olduğunu söylemişti. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde yapılan Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası'nda şampiyon olan İranlı oyuncular hakkında, protestolara destek mesajı verdikleri gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. 

Milli futbolcular,  yarı final maçında ülkenin milli marşını okumamış ve final maçını kazandıktan sonra şampiyonluk kupasını kaldırırken sevinç gösterisinde bulunmamıştı. Brezilya'yla 6 Kasım'da oynanan final maçında gol atan İranlı futbolcu Said Piramun, son zamanlarda İranlı kadın protestocuların yaptığı saç kesme hareketini sahada canlandırmıştı.

Ünlü oyuncu başını açtı

Dünyaca ünlü ödüllü sinema oyuncusu Taraneh Alidoosti, Instagram hesabında başı tamamen açık halde, Kürtçe "Jin, jiyan, azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) yazılı kağıt tutarken gözüktüğü fotoğraf paylaştı. 

İran
iranlı ünlüler rejim karşıtı gösterilere desteklerini başı açık fotoğraflarını paylaşarak ifade ediyor (Instagram/taraneh_alidoosti - Instagram/doniamadaniii)


Slogan, 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Emini'nin Tahran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra ölmesinin üzerine başlayan rejim karşıtı gösterilerin başlıca şiarı.

İranlı aktrisler Donya Madani and Khazar Ma'soomi ve sinemacılar Azade Bizergiti, Mine Ekberi ve Meryem Yaveri de başı açık fotoğraflarını yayınladı.

Madani, sosyal medya paylaşımında şöyle dedi:

Şimdi ben kendimim ve aynada gördüğüm kendim. Kadınlar, yaşam ve özgürlük için savaşacağım.

Esnaf kepenk kapattı

İran'ın bazı şehirlerinde esnaf, Zahidan kentinde 30 Eylül'de cuma namazı sırasında yaşanan ve "Kanlı Cuma" diye bilinen olayların 40'ıncı gününde kepenk kapattı.

İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (HRANA) haberine göre, Şii Müslümanların çoğunlukta olduğu İran genelinin aksine Sünnilerin yaşadığı Sistan-Beluçistan eyaletinin yönetim merkezi Zahidan'da düzenlenen rejim karşıtı gösterilerde polisin açtığı ateş sonucu en az 96 kişi ölmüştü.

Zahidan başta olmak üzere başkent Tahran ve Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız, Senendec ve Bane kentinde 10 Kasım'da esnaf kepenk kapattı.

 

Independent Türkçe, AA, Iran International, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU