Cambridge ve Harvardlı fizikçiler Büyük Patlama'yı tartışmaya açtı: "Evren, Büyük Sıçrama'yla oluştu"

Evrende "CGB" tespit edilirse kozmik enflasyon teorisi çürütülmüş olacak

Büyük Patlama, ilk kez 1920'li yıllarda Rus kozmolog ve matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı fizikçi Georges Lemaître tarafından ortaya atıldı (Scientific American)

Uluslararası bir araştırma ekibi, evrenin oluşumuyla ilgili en temel hipotez olan Büyük Patlama teorisini tartışmaya açtı.

The Astrophysical Journal Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni makaleye göre, evren Büyük Patlama yerine Büyük Sıçrama'yla ortaya çıkmış olabilir.

Araştırmacılar, kozmosun "enflasyon" diye bilinen genişleme/şişme sürecinin sonucunda değil, uzay-zamandaki bir sıçramanın sona ermesiyle doğduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyük Patlama'nın belkemiği olan enflasyon teorisine göre patlamanın erken döneminde uzay-zamanda üstel bir genişleme meydana geldi. Kozmik enflasyon diye anılan bu genişleme sona erdiğinde Büyük Patlama'nın meydana geldiği varsayılıyor.

Ancak Cambridge, Trento ve Harvard Üniversitesi'nden astrofizikçiler, enflasyon teorisini sorgulatan açık ve net bir sinyal olduğunu savunuyor.

Makalede bu sinyale kozmik graviton arkaplanı (cosmic graviton background /CGB) adı verildi. Ekip, henüz varsayımsal bir fenomen olan CGB'nin varlığının deneylerle kanıtlanabileceğine inanıyor.

CGB'nin temelini oluşturan varsayımsal parçacıklara "graviton" adı veriliyor. Uzun süredir tartışılan bu parçacıklar Albert Einstein'ın Genel Görelilik teorisinin de önemli bir parçası. Bunların kütleçekim kuvvetini ilettiği varsayılıyor.

Eğer yeni makalede bahsedildiği gibi, evren bir patlamayla değil, uzay-zamanın önce büzülmesi ve ardından bir sıçrama yaşamasıyla doğduysa CGB'nin varlığı kesinlikle doğru olmalı.

Zira evren, gravitonların serbestçe dolaşmasına izin verdiğinde, mutlak sıfırın biraz altındaki sıcaklığa sahip termal kütleçekim radyasyonu kalıntısının, yani CGB'nin ortaya çıkması zorunlu. 

Ancak Büyük Patlama teorisine göre, CGB'nin bugün var olması olanaksız. Çünkü yeni doğan evrenin üstel genişlemesi (yani enflasyon) bu tür kalıntıları tespit edilemeyecek noktaya gelene kadar seyreltmiş olmalı.

Ekibe göre bu durum, Büyük Patlama teorisini somut biçimde sınamanın mümkün olabileceği anlamına geliyor. Zira bir gün evrende CGB tespit edilirse kozmik enflasyon teorisi çürütülmüş olacak.

Öte yandan CGB'nin varlığının kanıtlanabilmesi veya çürütülebilmesi için de muazzam teknolojik ilerlemelere ihtiyaç var.

Araştırma ekibi yine de Büyük Patlama teorisini sınamanın mümkün olduğunu ve CGB'nin gelecekte tespit edilebileceğini savunuyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, Cambridge Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU