Salman Ruşdi bir gözünü kaybetti

Saldırıya uğrayan ünlü yazarın bir elini de kullanamadığı bildirildi

Fotoğraf: Reuters

ABD’de bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi’nin temsilcisi Andrew Wylie, ünlü yazarın bir gözünü kaybettiğini ve bir elini kullanamadığını açıkladı.

İspanya’da yayımlanan El Pais’e konuşan Wylie, saldırının Rüşdi’nin hayatını değiştirdiğini ifade etti ve şunları söyledi:

Yaraları çok derindi. Ve maalesef bir gözü görme yetisini kaybetti. Boynunda üç ciddi yarası vardı. Elindeki sinirler kesildiği için bir elinde kalıcı zarar oluştu. Kullanamıyor bir elini. Göğsünde ve üst bedeninde de 15 yarası vardı. Çok vahşi bir saldırıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wylie, Rüşdi’nin kendisine geçmişte birden fazla kez saldırıya uğrayabileceğinin bildiğini söylediğini belirterek, ”Ama böyle bir şey karşı korunmak çok zor. John Lennon’ın öldüğü saldırı gibi oldu” dedi.

Şeytan Ayetleri’nin yazarı Ruşdi, 12 Ağustos’ta, New York eyaletinde Chautauqua Enstitüsü’nde konuşma yaptığı sırada karın, boyun ve yüzünden defalarca bıçaklanmış hastaneye kaldırılmıştı. 

Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepki almıştı.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkenin saldırıyla bir ilişkisi olmadığını savunmuş, "Bizim saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibaret. Konuyla ilgili bilgimiz yok" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU