Salman Rüşdi'yi bıçaklayan saldırgan: Hayatta kalmasına şaşırdım

"Bence Ayetullah Humeyni harika bir insan"

Hadi Matar cuma günü yargıç karşısına çıkacak (AP)

Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi'yi bıçaklayarak ağır yaralayan saldırgan, ABD'deki ünlü tabloid gazetelerden New York Post'la dün söyleşi gerçekleştirdi. Chautauqua County Hapishanesi'nde tutulan Hadi Matar, videoyla yaptığı açıklamalarda çarpıcı ifadeler kullandı.

24 yaşındaki ABD'li, Rüşdi'nin hayatta kaldığını duyunca şaşırdığını ifade etti.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni'nin Rüşdi hakkında Şeytan Ayetleri kitabı yüzünden verdiği fetvadan etkilenip etkilenmediği hakkında yorum yapmayan Matar, şöyle konuştu:

Ayetullah'a saygı duyuyorum. Bence o harika bir insan. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar.

Matar, Şeytan Ayetleri'nin sadece birkaç sayfasını okuduğunu da belirtirken Rüşti'nin konferansıyla ilgili bir tweet gördükten sonra Chautauqua Enstitüsü'ne gitmeye karar verdiğini açıkladı:

Onu sevmiyorum. Bence iyi bir insan değil… Ondan pek hoşlanmıyorum. İslamiyet'e, Müslümanların inancına ve inanç sistemine saldıran birisi.

Rüşdi'nin kitaplarını pek okumadığını söyleyen saldırgan, yazarın YouTube'daki videolarını izlediğini kaydetti:

Pek çok dersini izledim. Böyle samimiyetsiz kişileri sevmiyorum.

Matar, İran Devrim Muhafızları'yla bağlantısı olduğu iddiasınıysa reddetti.

Yaklaşık 15 dakika süren röportajda Matar, Chautauqua'ya yolculuğunu da anlattı. Önce New Jersey'den Buffalo'ya otobüsle gittiğini ve buradan Chautauqua'ya ulaştığını belirten Matar, genellikle dışarıda dolaştığını ve çimlerde uyuduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan asıllı ABD'li saldırganın annesi Silvana Fardos, oğlunun babasını ziyaret etmek için 2018'de Lübnan'a yaptığı gezinin ardından değiştiğini söylemişti. Bu konu hakkında gelen sorulara yanıt vermedi.

75 yaşındaki Rüşdi, 12 Ağustos'ta New York eyaletinde düzenlenen bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramış ve hastaneye kaldırılmıştı.

İkinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan Matar ise çıkarıldığı ilk mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepki almıştı.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkenin saldırıyla bir ilişkisi olmadığını savunmuş, "Bizim saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibaret. Konuyla ilgili bilgimiz yok" demişti.

 

Independent Türkçe, New York Post, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU