Unutmayın, Salman Rüşdi'yi hedef alanlar Müslümanları da kurban etti

Britanyalı Müslümanların yüzde 63'ü de İslami aşırılıkçılık tehdidi konusunda endişeli

Rüşdi'nin bıçaklanması konusuna bulaşmak istemeyebilecek liberaller var (AP)

Sör Salman Rüşdi'ye yapılan berbat saldırı, Britanyalı Müslümanların da kamuya açık alanda ifade özgürlüğünü sınırlamak isteyen aşırılıkçıların tehditleriyle karşı karşıya kaldığını zamanında hatırlatıyor.

Kitabında dine hakaret ettiği iddiasıyla bazı Müslümanların suçladığı Rüşdi'nin bıçaklanması, şiddet yanlısı İslami aşırılıkçılık tehdidini yeniden gündeme dayattı. Bu tür köktenciler, batılı liberal demokratik özgürlüklere verdikleri destek nedeniyle "İslam dışı" kabul ettikleri sözümona "sapkın" Müslümanları ve mürtet diye gördükleri eski Müslümanları aktif olarak hedef aldı.

Saldırının zanlısı Hadi Matar, Lübnan kökenli ve Kaliforniya doğumlu, 24 yaşındaki bir erkek. Sosyal medya faaliyetleri, onun köktendinciliğe sempati duyduğunu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu desteklediğini gösteriyor.

Saldırının muhtemel ideolojik gerekçelerine dikkat çekmeleri halinde İslamofobi'yle suçlanmaktan korkarak, Rüşdi'nin bıçaklanması konusuna bulaşmak istemeyebilecek iyi niyetli ilerici liberaller var. Ancak bu türden politik doğruculuk, ülkemizi temelde "İslamofobik" diye tasvir eden siyasal İslamcılarla bir çeşit ittifaka dönüştü (Yakın zamanda yapılan bir araştırma her 4 Britanyalı Müslümandan üçünün, bir Müslüman olarak yaşamak için Britanya'nın iyi bir yer olduğuna inandığını ortaya koydu).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha da önemlisi, çalışmaya katılan Britanyalı Müslümanların yüzde 63'ünün İslami aşırılıkçılık tehdidinden endişe duyduğunu bildirdiğini belirtmekte fayda var, genel nüfusun yansıttığı yüzde 67'den çok uzak değil.

Hata, Britanyalı Müslümanlara tek sesli, yekpare bir blok muamelesi yapmakta. Aşırılıkçılıkla mücadele uzmanı Wasiq Wasiq gibi Sör Salman Rüşdi'yle dayanışma gösteren Britanyalı Müslümanlar, diğer Müslümanlar tarafından "münafık" ("sahte Müslüman") ve "kucak köpeği" diye nitelendirildi.

İslamcılık karşıtı Britanyalı Müslümanlar, geleneksel hiyerarşik yapılara meydan okumak için özgürlüklerimize ve medeni haklarımıza güveniyorlar; Salman Rüşdi ve kitaplarını yasaklama çağrılarıyla birlikte sansürün genişlemesi, onlara güç kaybettirir. Daha fazla sansürcü önlemler almak, sadece ifade özgürlüğümüzü baltalayıp sıkı kısıtlamaları destekleyenleri güçlendirecektir.

Britanyalı Müslümanları İçin Partilerarası Parlamento Grubu'nun, Müslümanlara yönelik gerçek önyargıları geleneksel dini doktrinlere yönelik son derece makul eleştirilerle zaman zaman bir tutan, İslamofobi tanımına ben bu yüzden karşı çıktım. Kadın sünnetine karşı çıkıp kadın hakları için mücadele veren önde gelen isimlerden Nimco Ali bu tanımın seküler ve feminist Müslüman kadınları, dini metinlerin erkek egemen yorumlarını sorgulayan kadınların temel insan hak ve özgürlüklerini desteklemeye çalıştıkları için, İslamofobik yaftalarına karşı savunmasız bırakacağını savundu.

Britanyalı Müslümanların iyiliğini doğrudan etkileyen Müslüman karşıtı nefret ve önyargının ele alınması kesinlikle elzemdir. Buna Müslüman karşıtı nefret ve şiddet eylemleri de dahil, radikal sağcılığın Birleşik Krallık'ta en hızlı büyüyen terör tehdidi olduğu düşünüldüğünde ciddiye almamız gereken bir şey. Birleşik Krallık işgücü piyasası ve özel kiralık konut sektöründeki Müslüman karşıtı önyargıların üstesinden gelmek için daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Ancak Salman Rüşdi'ye yönelik saldırı, dini ve siyasi hassasiyetlerin liberal demokrasinin temel taşlarından önce gelmesini isteyenlere boyun eğmememiz gerektiğini bize hatırlatıyor.

Britanya dine hakaret yasalarından arınmıştır ve öyle de kalmalıdır; onları geri getirmek isteyen örgütlere karşı sertçe karşı çıkmalıyız. Britanyalı Müslüman toplulukları içindeki normları ve uygulamaları eleştiren dindaşlarını ötekileştirip susturmak için ifade özgürlüğünü kısıtlamak isteyenlere karşı toplumca temkinli olmalıyız.

Dr. Rakib Ehsan, Britanyalı etnik ve dini azınlıkların toplumsal entegrasyonu konusunda çalışan bir uzmandır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU