Facebook'tan Kanada hükümetine tehdit gibi uyarı: "Haberleri engelleriz"

Sosyal medya şirketi, Çevrimiçi Haber Yasası'nın gevşetilmesini talep ediyor

Yetkililer, medya kuruluşlarının Facebook'tan yılda yaklaşık 240 milyon dolar gelir elde edebileceğini söylüyor (Reuters)

Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, Kanada hükümetini firmaya ait sosyal medya platformlarında paylaşılan dijital haberleri engellemekle tehdit etti.

Şirket yetkilileri, hükümetten nisan ayında duyurulan Çevrimiçi Haber Yasası'nı değiştirmesini istiyor. Zira bu yasa tasarısı Meta ve Google gibi büyük internet şirketlerinin yerel haber kuruluşlarına ödeme yapmasını şart koşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidardaki Liberal Parti'nin sunduğu mevzuat, parlamentonun ilgili komitesinde değerlendiriliyor. Ancak Meta sözcüleri, komitenin kendilerini ifadeye çağırmadığını ve söz hakkı tanımadığını savunuyor.

Meta'nın Kanada birimindeki medya ortaklıkları başkanı Marc Dinsdale, "Çevrimiçi Haber Yasası'nın platformlar ve haber yayıncıları arasındaki ilişkiyi yanlış temsil ettiğine inanıyoruz ve hükümeti yaklaşımını gözden geçirmeye çağırıyoruz" dedi.

Facebook'un mantığına meydan okuyan yanlış varsayımlara dayanan mevzuat karşısında, Kanada'da haber paylaşımına izin vermeyi yeniden gözden geçirmek zorunda kalabiliriz. Bu konuda şeffaf olmayı önemsiyoruz.

Kanada Kültür Politikaları Bakanı Pablo Rodriguez ise yetkililerin geçen hafta Facebook'la görüştüğünü ve kararlı olduklarını ifade etti:

Facebook gibi teknoloji devlerinden tek istediğimiz, işlerinden kazanç sağladıklarında haber kuruluşlarıyla adil anlaşmalar yapması.

Cuma günü parlamentoda konuyla ilgili ifade veren Rodriguez, bu yasa tasarısı geçmezse ülkede haber yayıncılığının varlığını sürdürmesinin zor olacağını belirtti.

Benzer bir tartışma geçen yıl yine Meta ve Avustralya hükümeti arasında yaşanmıştı. Şirket, benzer bir yasa tasarısı nedeniyle Avustralyalı haber kuruluşlarının platformda paylaştığı haberleri engelleme kararı almıştı.

Şirketin bu tutumu 5 gün sürmüş, bunun ardından hükümet yetkilileriyle anlaşmaya varılmıştı. Yetkililer düzenlemeleri gevşetmeyi kabul etmişti.

Meta'nın o dönemde uyguladığı taktikler, dünyanın dört bir yanından siyasetçinin tepkisini çekmişti.

Avustralyalı yetkililere göre, sosyal medya şirketi haber içeriğini engellerken hastanelere, acil servislere ve hayır kurumlarına ait sayfaları da kaldırmıştı.

Facebook temsilcileri ise bunun teknik bir hatadan kaynaklandığını savunmuştu.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, NDTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU