Yapay zeka atılımı: İşverenler "sanal çalışan" yaratabilecek

Yeni program istihdamı nasıl etkileyecek?

Microsoft, gelecek yıl uzun süreli hafızaya sahip yapay zeka asistanlarını da piyasaya sürecek (AFP)

Microsoft, kullanıcılara "yapay zeka destekli çalışan" yaratma fırsatı sunuyor.

Bill Gates'in kurucu ortaklarından olduğu Microsoft, yapay zeka alanında son dönemde birçok atılım gerçekleştirdi. Bunların sonuncusu, kullanıcılara "sanal çalışan" oluşturma imkanı tanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecek ay kullanıma sunulacak Copilot Studio adlı program sayesinde, tedarik zinciri yönetimi ve müşteri hizmetleri servisi dahil çeşitli işler yapay zeka destekli botlara yaptırılabilecek. 

Programı erken sürümde kullanmaya başlayanlar arasında, çeşitli şirketlere ve devletlere yönetim danışmanlığı hizmeti sunan Amerikan McKinsey firmasının yanı sıra hukuk şirketi Clifford Chance de yer alıyor. 

Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka programının "angarya iş yükünü" azaltacağını, daha önemli görevlerin yerine getirilmesi için zaman yaratacağını ve firmaların ekonomik verimliliğini artıracağını savunuyor. 

Nadella, Londra'da pazartesi günü düzenlenen tanıtım etkinliğinde programa dair şunları söyledi: 

Bu araçlar dış kaynak kullanımını temelden değiştiriyor, değeri artırıyor ve israfı azaltıyor.

Programın en ilgi çekici özelliklerinden biri, kodlama alanında uzmanlıl gerektirmemesi. Nadella, bu programın ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI tarafından hazırlanan çeşitli yapay zeka modelleriyle güçlendirileceğini de sözlerine ekledi.
 


Yapay zeka alanındaki gelişmelerle istihdam endişeleri de gündeme geliyor. Microsoft'un kurumsal başkan yardımcısı Charles Lamanna, programın insanların işini elinden almayacağını öne sürerek şu ifadeleri kullanıyor: 

Bunun her şeyden çok bazı işleri kolaylaştıracak ve işyerlerine güç sağlayacak bir araç olduğunu düşünüyorum.

Lamanna, yapay zeka teknolojisindeki ilerleyişi ve bununla ilgili endişeleri, bilgisayarların çıktığı dönemde yaşananlara benzeterek şöyle devam etti:

Bilgisayarlar ilk çıktığında da herkesin masasına ulaşmamıştı. Fakat artık her masada bir bilgisayar var çünkü birçok kabiliyeti ve bilgiyi çalışanların parmaklarına getirdi. Yapay zekanın yolculuğu da benzer olacak. Şimdilik birimlerin ve çeşitli süreçlerin alt kümelerini oluşturuyor ama bir kuruluşun tüm bölümlerinde yer alması sadece bir zaman meselesi.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNBC 

DAHA FAZLA HABER OKU