Çinli otomotiv devi, kendi kendini süren uçan arabasını tanıttı

Test uçuşunu başarıyla tamamladı

Chery'nin yeni aracı kendi kendine uçuyor (Chery)

Çin merkezli otomotiv üreticisi Chery, tamamen kendi kendini sürebilen ilk uçan aracını tanıttı.

Son yıllarda sektörde yaşanan gelişmelerle uçan arabalar, bilimkurgu dünyasından çıkıp gökyüzünde süzülmeye gittikçe daha fazla yaklaşıyor. 

Özellikle Çin şirketleri alana öncülük ederken, bir hamle de otomotiv devi Chery'den geldi. 

Şirket, 18 Ekim Cuma günü Anhui'de düzenlenen 2024 Chery Küresel İnovasyon Konferansı'nda "Kara ve Hava Aracı" adlı uçan araba prototipini sergiledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Direksiyonu ve gaz pedalı olmamasıyla göze çarpan elektrikli araç; uçak, akıllı kokpit ve akıllı şasi olmak üzere üç kısımdan meydana geliyor. 

Halihazırda geliştirilme aşamasındaki Kara ve Hava Aracı, 80 kilometrelik test uçuşunu başarıyla tamamladı. 

Chery'nin otonom uçuş ve kara sürüş modları arasında geçiş yapabildiğini söylediği aracın, bu sayede sıkışık trafikte sürücülerin imdadına yetişmesi bekleniyor. Araba uçuş modundayken dikey kalkış ve iniş yapıyor.

Şirketin daha önce yaptığı açıklamalara göre uçan araba en fazla 1000 metre yüksekliğe çıkıyor. Saatte en fazla 120 kilometreye ulaşabilen aracın uçuş süresiyse yaklaşık 40 dakika.

Önceki haftalarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Chery'nin Türkiye'ye yatırım yapmayı planladığını duyurmuştu

Yatırımın detayları veya zamanı hakkında bilgi vermeyen Kacır, şirketin uluslararası başkanı Guibing Zhang'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü ifade etmişti. 

Chery gibi şirketlerin ardı ardına yeni araçlarının test uçuşlarını gerçekleştirdiği göz önüne alınırsa bunlar sanılandan daha erken yaygınlaşabilir.

Diğer yandan uzmanlar bu araçların piyasaya sürülmesi durumunda ciddi güvenlik düzenlemelerine ihtiyaç duyulacağını vurguluyor. 

Havacılık ve uzay mühendisliği alanında çalışan Dr. Pat Anderson, uçan arabaların önündeki en büyük engellerden birinin ekonomik temelli olduğunu söylüyor.

Bu araçlara muhtemelen zengin bir azınlığın sahip olacağını düşünen Dr. Anderson, diğer kişilerin uçan taksi veya minibüs gibi taşıtları kullanabileceğini tahmin ediyor. 

Güvenlik düzenlemeleri ihtiyacına dikkat çeken uzman, bu taşıtların 10 ila 20 yıldan önce yaygınlaşmasını beklemiyor.



Independent Türkçe, Interesting EngineeringCarNewsChina, BBC Türkçe, Science News Explores

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU