Maldivler'de dişi doğan ve yaşlandıkça erkeğe dönüşen bir balık keşfedildi

Erkekler çiftleşme mevsimi boyunca çarpıcı renklere bürünüyor

Cirrhilabrus finifenmaa, yerel Dhivehi dilinde gül anlamına geliyor. Maldivler'in milli sembollerinden pembe güle referans veriyor (Yi-Kai Tea)

Maldivler'in çevresinde, Hint Okyanusu'nun derinliklerinde araştırma yapan bilim insanları, dişi doğan ama sonradan erkeğe dönüşen yeni bir balık türü keşfetti.

Latince Cirrhilabrus finifenmaa adı verilen parlak ve rengarek balık, Maldivli bir bilim insanı tarafından tanımlanan ilk tür oldu.

Keşfin arkasında Maldivler Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden Ahmed Najeeb yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre bu balıklar, yaşlandıkça görünüşlerini ve cinsiyetlerini değiştiriyor. Hayata dişi olarak başlıyor, olgunlaşınca erkeğe dönüşüyor ve çok daha renkli hale geliyor.

Erkekler, muhtemelen dişileri etkilemek için çiftleşme mevsimi boyunca çarpıcı renklere bürünüyor.

Öte yandan bu olgu, deniz canlılarında ilk kez görülmüyor. Parlak renklere sahip olduğu için genelde "gökkuşağı balıkları" diye anılan çoğu balığın sonradan cinsiyet değiştirdiği biliniyor.

The Guardian'a göre parmak boyundaki Cirrhilabrus finifenmaa balıkları sürüler halinde yüzüyor ama yüzeye yakın mercan resiflerine çıkmaya cesaret edemiyor.

Yaklaşık 150 metre derinliğe kadar dağılan bu balıklar, güneşli sığ alanlar ve karanlık derinlikler arasında uzanan mezopotik (alacakaranlık) bölgede tespit edilen birçok türden biri.

Avustralya Müze Araştırma Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı Yi-Kai Tea, "Mezofotik bölge, mercan resiflerinde en az araştırılan bölgelerden biri" diye konuştu:

Bu tuhaf bir derinlik. Denizaltılarla araştırma yapmak için yeterince derin değil, geleneksel tüplü tekniklerle dalış için de fazla derin.

Araştırma ekibi, mezopotik bölgeyi fotoğraflamak ve örnek toplamak için tüplü dalgıçların yaptığı gibi doğrudan suya baloncuklar üflemek yerine, solunan havayı yeniden dolaştıran özel dalış ekipmanları kullandı.

Bu teknikle dalgıçların 100 metreye kadar dalabilmesine olanak tanınıyor.

Hakemli bilimsel dergi Zoo Keys'te yayımlanan araştırmanın başyazarı Luiz Rocha, "Kimse bu suları Maldiv halkından daha iyi bilemez" ifadelerini kullandı:

Yerli araştırmacılar ve dalgıçlarla işbirliği içinde daha güçlü olduk. Ada halkının resiflerini birlikte öğrenmek ve korumak için ilişkilerimizi sürdürmekten heyecan duyuyorum.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Science Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU