Gallup anketi: Ukraynalıların yüzde 70'i zafere kadar savaş istiyor

Kremlin'le anlaşma yapılmasını talep edenlerin oranıysa yüzde 26

Kiev, son dönemde Rus saldırılarıyla sarsılıyor (Reuters)

ABD merkezli analiz ve danışmanlık şirketi Gallup'un Ukrayna'daki anketinde, katılımcıların yaklaşık yüzde 70'i zafer kazanılana kadar savaşın sürmesini desteklediğini söyledi.

2-11 Eylül'de Ukrayna'nın farklı bölgelerinden kişilerin yer aldığı ankette, bunu destekleyenlerin yüzde 91'i zaferin, 2014'te ilhak edilen Kırım dahil Rus işgalindeki tüm bölgeler geri kazanıldığında gerçekleşeceğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katılımcılardan yüzde 5'iyse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın başından beri kaybedilen toprakların geri alınmasının zafer anlamına geleceğini söyledi.

Ukrayna'nın zafer kazanana dek savaşı sürdürmesi gerektiğini savunan erkeklerin yüzdesi 76 olurken, kadınlar içinse bu oran yüzde 64'tü.

Bunu savunanların çoğunun Kiev'de yer aldığı da belirlendi. Başkent için bu oran yüzde 83'tü.

Ülkenin batısında yüzde 82, orta kesiminde yüzde 78 ve kuzeyinde yüzde 75 şeklinde belirlenen oranlar, doğuda yüzde 56, güneydeyse yüzde 58 oldu.

Kiev yönetiminin en kısa zamanda Kremlin'le anlaşma yaparak çatışmaları sonlandırmasını talep edenlerin oranı da yüzde 26 çıktı. Erkeklerin yüzde 21'i, kadınlarınsa yüzde 29'u bu seçeneği savundu.

Ankette, Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson şehirlerinden katılımcılar da yer aldı.

Kremlin saldırıları artırıyor

Rusya - Ukrayna savaşı 237. günde de sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait iki yönetim merkezinin, 6 yakıt deposunun, Mıkolayiv'deki askeri teçhizatın tamir merkezinin ve 9 insansız hava aracının (İHA) yok edildiği savunulmuştu.

Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, savaşın başından beri Ukrayna'ya ait 323 uçak, 161 helikopter, 2 bin 256 İHA, 380 hava savunma füze sistemi, 5 bin 855 tank ve zırhlı araç, 871 çok namlulu roketatar, 3 bin 484 obüs ve havan topu, 6 bin 610 özel askeri aracın imha edildiğini öne sürmüştü.
 


Rus ilhakı kınandı

Putin ise yaklaşık üç hafta önce Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da düzenlenen referandumların ardından, bu şehirlerin Rusya'ya bağlandığını öne süren belgeleri imzalamıştı.

Batılı devletler, referandumun yasadışı olduğunu savunarak ilhak nedeniyle Moskova'ya tepki göstermişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) 12 Ekim'de yapılan oylamada, Rusya'nın ilhakını kınayan karar 143 ülkenin oyuyla kabul edilmişti.

Kremlin'in yakın müttefikleri olarak görülen Çin ve Hindistan'ın da aralarında yer aldığı 33 ülkenin çekimser kalması da dikkat çekmişti.

BMGK'deki kınamadan bir gün sonra da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya'yı "terörist devlet" ilan etmişti. Böylelikle Kremlin, uluslararası bir kuruluş tarafından ilk kez terörist rejim olarak kabul edilmişti.

Ukrayna ise geçen haftaki açıklamasında ilhak edilen Herson'un 1170 kilometrekaresini geri aldıklarını öne sürmüştü.



Independent Türkçe, Washington Post, Gallup, Reuters, Pravda, AA

DAHA FAZLA HABER OKU