Birleşik Krallık, Ukrayna'ya seyir füzelerini vurma kapasiteli Amraam roketlerinden gönderecek

Amraam roketleri, Britanya tarafından verilen ve seyir füzelerini vurma kapasitesine sahip ilk roket olma özelliğini taşıyor

(AFP)

Birleşik Krallık, Rus roketlerine karşı savunmasına yardımcı olması için Ukrayna'ya hava savunma füzeleri gönderecek.

Amraam füzeleri, Birleşik Krallık tarafından verilen ve seyir füzelerini vurabilen ilk roket olacak.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, yüzlerce hava savunma füzesinin daha bağışlanacağını, toplam 18 topçu silahı ve yüzlerce drone'un da Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladı.

Roketler, ABD tarafından taahhüt edilen NASAMS hava savunma sistemleriyle birlikte kullanılmak üzere gelecek haftalarda Ukrayna'ya gönderilecek.

Yeni hava savunma füzelerinin, Moskova'nın bu hafta Ukrayna'nın şehirlerine ve enerji santrallerine yönelik ölümcül füze ve drone saldırıları dalgası başlatmasının ardından ülkenin altyapısının korunmasına yardımcı olacağı umuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamanın ardından Vladimir Putin ve güçleri, "mali, insani, askeri, diplomatik ve hukuki destek sağlamayı sürdürme ve... gerektiği sürece Ukrayna'nın yanında durma" sözü veren Birleşik Krallık ve G7 müttefikleri tarafından savaş suçu işlemekle itham edildi.

Kremlin'in stratejisindeki sivil alanlara ve altyapıya yönelik saldırılara geçiş, Rusya'yı ilhak edilen Kırım yarımadasına bağlayan stratejik ve sembolik öneme sahip Kerç Boğazı Köprüsü'ne zarar veren bir patlamaya misilleme olarak gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve diğer Batı devletleri Ukrayna'ya yeni silah sistemleri gönderiyor ya da daha fazla yardım sağlamaya hazırlanıyor.

Paketin bir parçası olarak daha önce sağlanan diğer türlerdeki yüzlerce ilave hava savunma füzesiyle Ukrayna'nın bilgi toplama ve lojistik kabiliyetlerini desteklemek üzere yüzlerce ilave drone da bağışlanacak.

Wallace şunları söyledi:

Rusya'nın Ukrayna'daki sivil bölgelere yönelik ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği son saldırılar, ülkesini savunmak isteyenlere daha fazla destek verilmesini gerektiriyor.

Bu nedenle bugün Ukrayna'ya AMRAAM uçaksavar füzelerini tedarik etme yetkisi verdim.

Bu silahlar, Ukrayna'nın saldırılara karşı kendisini savunmasına yardımcı olacak ve ABD'nin NASAMS füzeleriyle birlikte Ukrayna'nın genel füze savunmasını güçlendirecek.

Birleşik Krallık ayrıca NATO'nun Ukrayna'ya yönelik kapsamlı yardım paketine 10 milyon sterlin (yaklaşık 207 milyon TL) bağışta bulunmayı planlıyor. Bu fon, yaklaşan kış ayları öncesinde Ukrayna'ya kışlık giysi, barınak, jeneratör, yakıt kamyonu ve Ukrayna ordusu için ambulans gibi mühimmat dışı acil yardımların sağlanmasına yardımcı olacak.

NATO savunma bakanları, çarşamba günü Brüksel'de Ukrayna'ya ek destek konusunu görüştü ve bugün de yeni görüşmeler yapılacak.

Madrid Zirvesi'nde alınan ve NATO'nun toplu caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeyi amaçlayan kararların uygulanması da gözden geçirilecek.

Finlandiya ve İsveç, ilk kez resmi davetli olarak katılacak.

Zirve, Ukrayna'nın cuma günü Ukrayna Savunucuları Günü'nde gazileri ve hayatını kaybeden askerleri onurlandırmaya hazırlandığı bir döneme denk geliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU