Hackerlar sızdırdı: Meksika ordusunun, uyuşturucu kartellerine mühimmat ve bilgi sattığı ortaya çıktı

Meksika Devlet Başkanı Obrador, 4 milyon gizli yazışmanın yer aldığı veri sızıntısının ciddi olmadığını söylemişti

Belgelerde, ordunun uyuşturucu kartellerine taktiksel ekipman sattığı da görüldü (Reuters)

Hackerların sızdırdığı e-postalar, Meksika ordusunun uyuşturucu kartelleriyle ilişkisini ortaya koydu.

Guacamaya adlı hacker grubunun sızdırdığı yazışmalarda, Meksika ordusunun uyuşturucu kartellerine mühimmat ve rakip karteller ya da devlet yetkilileriyle ilgili bilgi sattığını gösterdi.

Meksika Savunma Bakanlığı’na eylül sonunda düzenlenen siber saldırı sonucunda çoğu e-postalardan oluşan yaklaşık 4 milyon gizli yazışma ortaya çıkmıştı.

Hackerların 8 Kasım’da yayımladığı 31 Mayıs 2019 tarihli e-postada, ordudan bir yetkilinin adı açıklanmayan bir uyuşturucu karteline tanesi yaklaşık 1300 dolardan 70 el bombası satmaya çalıştığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazarlık sonrasında 8 el bombasının Atlacomulco bölgesinde kartel üyesine satıldığı bildirildi.

Yazışmalarda, ordudaki kişinin yüksek rütbesine ithafen yaşlı anlamına gelen “Antiguo” lakabıyla anıldığına dikkat çekildi.

23 Haziran 2019 tarihli yazışmadaysa, “Nuevo Comandante” adıyla anılan bir albayın, çete üyelerine 2 bin AK-74 mermisiyle 5 bin R-15 mermisi sattığı görüldü.

E-postalarda aynı albayın, adı açıklanmayan bir uyuşturucu karteline, suikast düzenlemeyi planladıkları bir savcının bilgilerini verdiği de ortaya çıktı.

Ayrıca ordu içindeki “ani müdahale ekibinden” bazı kişilerin, ülkenin en hızlı büyüyen çetelerinden Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) üyelerine koruma sağladığı da iddia edildi.
 


Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, en az 6 terabaytlık veri sızıntısının yaşandığı siber saldırının ciddi olmadığını savunmuştu.

Sızıntılarda Obrador’un bir kalp rahatsızlığı olan anjinadan mustarip olduğu ve ocakta hastaneye kaldırıldığı da ortaya çıkmıştı.



Independent Türkçe, VICE, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU