İsmail Küçükkaya: Formül şekilleniyor

“Her parti en az 1 bakanla mutlaka hükümette olacak. Bunun dışındaki bakanlıklar partinin seçim başarısına/oy yüzdesine göre dağıtılacak”

Fotoğraf: CHP

Halk TV’nin ekran yüzlerinden İsmail Küçükkaya, 6’lı masanın seçimi kazanmaları durumunda nasıl bir yol izleyeceğinin şekillendiğini yazdı. Küçükkaya’ya göre masadaki her parti en az 1 bakan ile hükümette olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçükkaya’nın bugün Halk TV’de yer alan yazısının bir kısmı şöyle:

Altı lider beraberce karar verirse… Ortak adayı birlikte belirlerse… O adayın arkasında içtenlikle dururlarsa… Seçim kampanyasını beraberce, iş bölümü yaparak koordineli yürütürlerse… Seçim sonrası için yol haritasını açık ve net biçimde halka sandıktan önce anlatırlarsa… Ve 6 lider hükümette yer alırsa... Bu iş olur gözüyle bakılıyor.

Her parti en az 1 bakanla mutlaka hükümette olacak. Bunun dışındaki bakanlıklar partinin seçim başarısına/oy yüzdesine göre dağıtılacak. Düşünsenize 6 partiden birer Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Hele bunlar liderler olursa… 6 partili işbirliğini Türkiye'ye gösterebilirlerse…

Seçim sonrasında… Parlamenter sisteme geçişte muazzam bir tecrübe olur. İskandinav ülkelerindeki gibi... Uzlaşı/müzakere kültürü gelişir. Hem ekonomi, hukukun üstünlüğü, Kürt meselesi ve laiklik gibi temel sorunları rahat çözebilir hem büyük toplumsal uzlaşmayı sağlayabilirler. 20 yılın siyasal kutuplaşması bitebilir.

Ve Cumhuriyetimizi, 100. yılında demokratikleştirebiliriz. Elbette kolay değil. Farkındayım. Hiç kolay değil. Ama yapılabilir. Formül belli. Ben bu fırsatı gördüğüm için umutluyum. Bu hedefe ulaşılabilir olduğunu biliyorum. İş, liderlerin basiretine kalmış. Aksi halde zaten hiçbiri siyasete devam edemeyecek.

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU