STK raporu: Dünya Bankası, fosil yakıt projelerine yaklaşık 15 milyar dolar fon sağladı

Trump'ın atadığı Dünya Bankası Başkanı David Malpass da küresel ısınmayı inkar ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti

Birleşik Krallık merkezli Oxfam'ın geçen haftaki raporunda da Dünya Bankası'nın iklimle ilgili yatırımlarında şeffaf davranmadığı iddia edilmişti (Reuters)

Dünya Bankası'nın 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana fosil yakıt projelerine yaklaşık 15 milyar dolar fon sağladığı öne sürüldü.

Bünyesinde 50'den fazla sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Big Shift Global koalisyonunun perşembe günü yayımladığı raporda, Dünya Bankası'nın 2018-2021'deki yatırımları incelendi.

Raporda, Dünya Bankası'nın farklı bankalar, finansal kuruluşlar ya da özel sermaye fonları aracılığıyla fosil yakıt projelerine “dolayı fonlama” sağladığı savunuldu.

Çalışmanın yazarı Kat Kramer, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a şunları söyledi:

Küresel çapta temiz enerjiye geçişte Dünya Bankası'nın büyük bir rolü var. Bunu yerine getirdiklerini görmüyoruz. Fosil yakıtlara yatırım yapmamalılar.

Raporda, fonlamaların çoğunun petrol ve doğalgaz sektörüne yapıldığına dikkat çekildi.

Ayrıca bankanın diğer bağışçılardan ve özel sektörden gelen yatırımlarda katalizör rolü oynadığı, dolayısıyla 14,8 milyar dolarlık miktarın “buzdağının sadece görünen yüzü olabileceği” belirtildi.

Bunun yanı sıra 2010'da kömüre yatırımı kestiğini duyurmasına rağmen Dünya Bankası'nın bu alanda yatırımlar gerçekleştirdiği de öne sürüldü.

David Malpass'ı Trump atamıştı

Rapor, Dünya Bankası Başkanı David Malpass üzerindeki baskıyı da artırdı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından 2019'da atanan Malpass, geçen hafta yaptığı açıklamada fosil yakıtların küresel ısınmayı artırdığını inkar ettiği gerekçesiyle tepki toplamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malpass, daha sonra açıklamasını düzelterek iklim krizini inkar etmediğini savunmuştu.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın atadığı ve 2012-2019'da Dünya Bankası başkanı olarak görev yapan Jim Yong Kim'in yerine gelen Malpass, iklim krizine karşı adım atmakta yetersiz kaldığı nedeniyle özellikle çevreciler tarafından eleştirilmişti.

Öte yandan Dünya Bankası, söz konusu raporun gerçeği yansıtmadığını savundu. 

Kurum, 2016-2021'de iklimle ilgili çalışmalara 109 milyar dolar fon sağlandığına dikkat çekti. Ayrıca 2025'e kadar bankanın her yıl ortalama 25 milyar dolar yatırım teminatı verdiği de hatırlatıldı.

Dünya Bankası sözcüsü şunları söyledi:

Raporun bulgularına şüpheyle yaklaşıyoruz. Dünya Bankası'nın sağladığı kredilere dair yanlış varsayımlar yapılıyor. 2022 mali yılında iklimle ilgili yatırımlara 31,7 milyar dolarlık rekor seviyede yatırım sağlandı. Bunlar dünyanın dört bir yanındaki topluluklara iklim krizine karşı mücadele edebilmeleri, daha güvenli ve temiz enerjiye sahip bir gelecek inşa edebilmeleri için yapıldı.

 


Paris Anlaşması

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015'te imzalanmış ve bir yıl sonra yürürlüğe girmişti.

Bu kapsamda sıcaklık değerlerinin endüstri öncesi döneme oranla 1,5-2 derecede sınırlanması talep ediliyor. Ayrıca küresel emisyonların 2030'a kadar en az yüzde 50 azaltılması, 2050'deyse net sıfır emisyon ekonomiye ulaşılması amaçlanıyor. 

İklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem taşıyan Paris Anlaşması'nı Türkiye’de 6 Ekim 2021'de yürürlüğe geçirmişti.

Anlaşmayı imzalayan 197 ülkeden 192'si onaylamış durumda. Onay vermeyen 5 ülkeyse Eritre, Irak, İran, Libya ve Yemen.



Independent Türkçe, Guardian, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU