Türk-İş'in 2022 yılı ağustos ayında paylaştığı verilere göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 22 bin 442 TL, açlık sınırı ise 6 bin 890 TL.
Türkiye İstatistik Kurumu'na göre (TüİK) ağustos ayı enflasyonu yüzde 80,21.
Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yüzde 181,37.
Derin Yoksulluk Ağı'nın 'Türkiye'de Çocuk Yoksulluğu' raporuna göre de ailelerin yüzde 74'ü bebek maması ve bezi almakta zorlanırken, yüzde 21'i hiç alamıyor.
Hanelerin yüzde 38,7'sinde neredeyse her gün öğün atlanıyor.
Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Araştırma Raporu ise kronik açlık nedeniyle Doğu Anadolu'da çocukların yüzde 3,5'inin, Güneydoğu Anadolu'da çocukların ise yüzde 5,4'ünün bodur kaldığını gösteriyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 150 bine dayandı.
Geçtiğimiz günlerde HDP'den Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, okullarda öğrencilerin temel gıda ihtiyaçlarının ücretsiz olarak karşılanması için TBMM'ye kanun teklifi sundu.
Tüm öğrencilerin yetersiz beslenme sonucu yaşadığı sorunların araştırılması, sorunlara kalıcı çözümler bulunması için meclis araştırması açılmasını istedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İstanbul İstatistik Ofisi, 3 bin TL'nin altında hanehalkı gelirine sahip aileler arasında yaptığı araştırmada, hanelerin yüzde 44,7'sinde çocuklar, yeterli beslenme olanaklarına sahip değil.
Araştırmada yer alan bir diğer veriye göre ise çocuklar yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor.
Hanelerin yüzde 3,7'sinde 15 yaş altındaki çocukların okul saatleri dışında ücret getiren bir işte çalıştığı ortaya çıktı.
Ekonomideki bu tablonun yansımaları eylülde okulların açılmasıyla görülmeye başlandı.
Özellikle ilkokul seviyesindeki birçok öğrencinin beslenme çantasının boş kaldığı gözlemlendi.
Beylikdüzü Belediyesi, 2021-2022 eğitim yılında başlattığı "Beslenme Saati" projesiyle bu soruna çözüm olmaya çalışıyor.
Bu projeyle ilk olarak ilkokul çağındaki 650 öğrenciye her gün farklı menülerle beslenme çantaları dağıtılmaya başlandı.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlangıcıyla birlikte bu sayının bin 75 öğrenciye çıktığını söyledi.
Övünülecek bir proje yapmadıklarını vurgulayan Çalık, öğrenci sayısının artmamasını umduklarını ifade etti.
"Öğrenci sayısının artması korkutmuyor ancak endişeleniyoruz"
Öğrenci sayısının artmasından da korkmadıklarını belirten Çalık, "Sayı her geçen gün artarsa demek ki memlekette yaşanan ekonomik düzen ve kriz büyümesi var, bu bizi endişelendiriyor. O derin yoksulluk bizi endişelendiriyor. Artmasına gönlüm razı değil ama biz sayı ne olursa olsun bunun üstesinden gelebilecek durumdayız. Belediyemizin kaynakları da bunun için yeterli. Bu kaynakları kullanmaktan hiç imtina etmeyiz" dedi.
Beslenme çantasına sahip olmadığı için okula gitmeyen çocuklar olduğunu aktaran Çalık, "Beylikdüzü'ndeki 58 devlet okuluyla iş birliği içerisindeyiz. Okullardaki çocukların durumunu görüyoruz. Okul aile birlikleri vasıtasıyla bize gelen ihbarlar var. Beslenmeleri olmadığı için okula gitmek istemeyen çocuklarımız var" diye konuştu.
CHP'nin seçim vaadi olacak: "Milli eğitim politikası olması gerekiyor"
İlerleyen günlerde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den projeyi anlatmak için randevu isteyeceklerini dile getiren Çalık, şöyle devam etti:
"Bu projenin bir an önce bir devlet projesi haline gelmesini istiyorum. Bir milli eğitim politikasıdır. Siz milli eğitim politikasını çocuğun, yoksulluğundan hariç düşünemezsiniz. Devleti yönetme iddiası ortaya koyuyorsanız, bu devleti biz yönetiyoruz, 86 milyonun sorumluluğu bizim üzerimizde diyorsanız bu sorumluluk da sizin üzerinizdedir."
Çalık'a göre "Beslenme Saati" bir sosyal devlet projesi. Onun için devlet el atana kadar devam edecek. "Devlet, yoksul ailelerin çocuklarına okullarda, öğle saatlerinde aç kalmasının önüne geçene karar bizi varız" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na projeyi anlattığını söyleyen Çalık, projenin partinin seçim vaatleri arasında mutlaka olacağını şu sözlerle ifade etti:
"Genel başkanımıza bu konuyu anlattım. Daha sonra da verileri paylaştım. Bu projenin gelmiş olduğu noktayı genel başkana önümüzdeki günlerde sunacağım. Başkanımızın da kendi toplantılarında örnek göstererek anlattığı bir proje. Bu mutlaka bizim iktidarımızda bir milli eğitim politikasına dönüşür."
"Beylikdüzü'ndeki okul kantinlerini işletmeye talibiz"
Başkan Çalık, okul kantinlerindeki fiyat artışlarına da dikkat çekti.
Bir tostun 15-18 TL arasında değiştiğine işaret eden Çalık, bir ailenin çocuğuna günlük en az 25-30 TL vermesi gerektiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) çağrıda bulunan Çalık, "Yerel yönetimler çok operasyonel, çok hızlı organize olurlar. Bizim sosyal tesislerimiz var ve bu şirketlerimizi Kırlangıç A.Ş diye bir şirketimizle yönetiyoruz. Ben Kırlangıç A.Ş olarak Beylikdüzü'nde bulunan bütün okulların kantinine talibim" şeklinde konuştu.
Kantinlerin işletmelerinden 1 kuruş kâr etmeyeceklerinin altını çizen Mehmet Murat Çalık, ihale yoluyla değil MEB genelgesiyle bu işe talip olduklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
Genelgeyle desinler ki ‘okulların kantininden belediyeler sorumludur'. Yani tek bir imzayla çıkaracağı bir kararnameyle bunu yapabilir. Biz talibiz. En azından talip olan belediyelerde bunun önünü açsınlar. O çocuklarımız eğer 15 liraya, 18 liraya tost yiyorsa ben tostun alasını 5 liraya, maliyetine, şirketimizin tek kuruş kârını beklemeden yapmaya hazırım.
© The Independentturkish