Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) sınırlarına geçebilmek için Suriyeli mültecilerin oluşturduğu Işık Kervanı adlı göç hareketine katılanların sayısının yaklaşık 100 bine ulaştığı öne sürüldü.
Organizatörler, Guardian'a yaptığı açıklamada tam sayının belli olmadığını ancak sayının 6 hanelere dayandığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Suriyeli mülteciler bu ayın başından beri Telegram aracılığıyla yolculuk için plan yapıyor. Kendileri de mülteci olan organizatörler uyku tulumu, çadır, can yeleği ve su gibi malzemeler getirilmesini söylüyor.
Organizatörler, "devrimin rahminden çıktı" dedikleri göç hareketinin Türkiye'deki "bazı partilerin ırkçı söylemleriyle" hız kazandığını öne sürdü. Ayrıca Suriye'ye geri dönmeleri için yapılan baskı yapıldığını öne süren organizatörler, bunun hayatlarının tehlikeye atılması anlamına geldiğini savundu.
Telegram kanalında pazar yapılan duyurunun ardından kervan üyeleri, 19 Eylül'de Edirne'ye doğru yola çıktı. Grupta doktorlar, mühendisler ve avukatlar da yer aldı. Ancak organizatörlerden biri, kervanın Yunanistan sınırında pazartesi akşamı insan kaçakçılarının saldırısına uğradığını belirtti. Ekip İstanbul'da toplanıp sınıra tekrar gitmeye karar verdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Yuko Narushima, sosyal medya duyurularını gördüklerini ancak bunlarla bir ilgileri olmadığını bildirdi.
Başka bölgelerde organize edilen benzer göç hareketlerini hatırlatan Narushima, yolculuğun muhtemelen riskli ve tehlikeli olacağını söyledi. BMMYK Sözcüsü, "Harekete katılmaya karar verenlerin güvenliğinden ve sağlıklarından endişe duyuyoruz" dedi.
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından milyonlarca kişi ülkeyi terk etti. Resmi verilere göre Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Çoğu Suriyeli olan yaklaşık bir milyon kişinin 2015'te Türkiye'den AB'ye ulaştığı tahmin ediliyor.
Independent Türkçe, Guardian, Euronews Türkçe