Bolsonaro'ya eleştiri: "Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesini mitinge dönüştürdü"

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 18 Eylül 2022'de Londra'daki Lancaster House'da bir taziye defterini imzaladı (AFP)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in cenazesine katılmak için geldiği Londra'da, açık havada yaptığı kampanya konuşmasıyla doğaçlama bir seçim mitingi düzenledi.

Brezilyalılar 2 Ekim'de sandık başına gidecek. Yaygın görüş, Bolsonaro'nun yerini siyasi rakibi ve eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın alacağı.

Fakat çok tartışılan Bolsonaro, siyasi mesajını yurtdışından aktararak, Londra seyahatini uluslararası alandaki ağırlığıyla kararsız seçmenleri etkilemeye çalışmak için kullandı.

Mayfair'deki Brezilya Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 200 destekçisine konuşan Bolsonaro, anketlerin yanlış olduğunda ve doğrudan ilk turda kazanabileceğinde ısrarcıydı.

Elçiliğin balkonundan konuşan sağcı lider, "Bayrağımız her zaman bu renklerde dalgalanacak, yeşil ve sarı. Sloganımız Tanrı, ulus, aile ve özgürlük" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra First Lady Michelle Bolsonaro ve protestan papaz Silas Malafaia'yla, kraliçenin tabutunun katafalka konduğu Westminster Hall'u ziyaret etti.

Bolsonaro, Britanya'nın 96 yaşındaki hükümdarının ölümünden sonra Brezilya'da üç günlük ulusal yas ilan etti ve cenaze Bolsonaro'nun Birleşik Krallık'a ilk resmi ziyareti niteliğini taşıyor. Brezilya Devlet Başkanı, 2019'da Japonya'ya yaptığı ziyarette yeni hükümdar III. Charles'la tanışmıştı.

O dönem Bolsonaro, hassas bir çevreci olan Charles'ı "dünyanın geri kalanı gibi Amazon hakkında yanılan bir kişi" olarak tanımlıyordu.

Çevreciler, Bolsonaro yönetimini sıklıkla Amazon bölgesindeki orman kaybını durdurmak için çalışmamakla ve bölgedeki çevre suçlarını görmezden gelmekle suçluyor.

Bazı Brezilyalılar onun cenaze gezisini siyasete alet etmesini eleştirdi.

Eski bir Bolsonaro destekçisi olan parlamenter Joice Hasselmann, sosyal medya hesaplarında "Bu Brezilya için tam bir rezalet" dedi.

Kraliçenin cenazesini mitinge dönüştürdü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU