Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze törenine hangi ülkeler davet edilmedi?

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 500 devlet ve hükümet yetkilisinin katılacağı cenaze töreni en büyük uluslararası buluşmalardan birine sahne olacak

Tören, en son 1965'te Winston Churchill'in ölümünde bu büyüklükte bir olaya tanıklık eden Westminister Abbey Kilisesi'nde düzenleniyor (AP)

8 Eylül gecesi hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi tüm dünyadan devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katılımıyla bugün düzenlenecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya liderlerinin en büyük buluşması olarak görülen törende 500 üst düzey devlet veya hükümet yetkilisinin bulunması bekleniyor. 

Öte yandan 6 ülkenin yetkilileri Londra Westminster Abbey Kilisesi'ndeki törene davet edilmedi. Bu 6 ülke; Suriye, Venezuela, Afganistan, Rusya, Belarus ve Myanmar olarak sıralanıyor.

Bunlara ek olarak üç ülke de (Kuzey Kore, Nikaragua ve İran) büyükelçilik düzeyinde davet aldı.

Buckingham Sarayı, "Kraliçemizi Hatırlamak" başlığıyla Kraliçe Elizabeth'in bebekliğinden son günlerine fotoğraflarını içeren bir albüm paylaştı. 


Birleşik Krallık'ın diplomatik ilişki içinde bulunduğu ülkelerin liderlerine davetiyeleri haftasonu ulaştırıldı. Davet edilmeyen ülkelerden Suriye ve Venezuela'yla Birleşik Krallık'ın (BK) diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Taliban'ın bir yıl önce iktidarı ele geçirdiği Afganistan ve ordunun bir yıl önce yönetime el koyduğu Myanmar da davet edilmeyen ülkeler arasında yer aldı. 

BK'nin Rusya ve Belarus'la diplomatik ilişkisi bulunsa da, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bu ilişkiler askıya alınmıştı. Bu iki ülke de davet edilmeyen ülkeler arasında yer aldı. 

Rusya: "Ahlakdışı"
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkanı Mariya Zaharova ükesinin törene davet edilmemesi üzerine sert bir açıklama yaptı.

"Britanya'nın dünya çapında milyonlarca insanın kalbine dokunan ulusal bir trajediyi, yas günlerinde ülkemizle hesaplaşmak için jeopolitik amaçlarla kullanma girişimini son derece ahlakdışı olarak değerlendiriyor" diyen Zaharova şöyle devam etti:

Bu, özellikle II. Dünya Savaşı'nda Nazilerle savaşan Britanya Silahlı Kuvvetleri'nin savunma saflarında hizmet verdiği bilinen II. Elizabeth'in anısına saygısızlıktır.

 

Independent Türkçe, The Hill, Sky

DAHA FAZLA OKU

DAHA FAZLA HABER OKU