Kraliçe Elizabeth'in cenazesi St. George Şapeli'nde defnedildi

Londra'da halk Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreninin gerçekleşeceği güzergaha sabahın erken saatlerinde akın etti

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in resmi cenaze töreni, dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde yapıldı.

Başkent Londra'daki Westminster Abbey Kilisesi'nde TSİ 13.00'te başlayan cenaze törenine, Kraliçe'nin çocukları Birleşik Krallık Kralı Charles III, Prenses Anne, Prens Andrew, Prens Edward'ın yanı sıra Kraliçe Camilla, Galler Prensi William ve eşi Galler Prensesi Kate, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle ile kraliyet ailesinin diğer üyeleri katıldı.

Yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla düzenlenen cenaze töreninde, ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in eşi Olena Zelenska başta olmak üzere 500'e yakın dünya lideri ve üst düzey isim yer aldı. Türkiye'yi temsilen ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

 

Katılımcılar törene daha önce duyurulan protokol kuralları gereği otobüslerle geldiler.

Londra’da halk Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreninin gerçekleşeceği güzergaha sabahın erken saatlerinde akın etti.

İlahilerin okunduğu ve konuşmaların yapıldığı cenaze töreninde milli marşın "Kral" versiyonu okundu.

Elizabeth tahtta olduğu süre boyunca "Tanrı Kraliçe'yi Korusun" olarak okunan milli marş, bu defa "Tanrı Kral'ı Korusun" oldu.

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss, törendeki kısa konuşmasında, İncil'den alıntı yaptı. Canterbury Başpiskoposu da konuşmasında, "dünyada çok az liderin, Kraliçe'ye duyulduğunu gördükleri sevgiyle karşılandığını" ifade etti.

Kraliçe 2. Elizabeth'in merhum eşi Prens Philip ile evlendiği yer de olan Westminster Abbey Kilisesi'ndeki törenin ardından ülke çapında 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kraliçe'nin naaşı St. George Şapeli'ne defnedildi

Törenin ardından Kraliçe Elizabeth'in üzerinde tacının yanı sıra çiçeklerin bulunduğu tabutu, Hyde Park'ın girişindeki Wellington Arch'a ve oradan da defnedileceği Windsor'a götürüldü.

Buradaki geçit törenin ardından ise Windsor Kalesi'ne getirilecek olan Kraliçe Elizabeth'in naaşı, kaledeki St. George Şapeli'ne nakledildi ve özel aile töreniyle defin işlemi burada gerçekleşti.

Kraliyet Ailesi internet sitesinde yapılan açıklamada, "Kraliçe, Edinburgh Dükünün (eşi Philip'in) yanına Kral 6. George Anıt Şapeli'ne defnedildi" ifadesine yer verildi.

Kraliçe Elizabeth'in defin işlemi, özel aile töreniyle St. George Şapeli'nde yapıldı.

Tören, basına ve halka kapalı gerçekleştirildi.

Kraliçe'nin mezar taşına "ELIZABETH II 1926-2022" yazıldı.

Biden'ın kopya çektiği anlar kameralara yansıdı

 ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Hall'de Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutunu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın tarihi Lancaster House yerleşkesinde taziye defterini imzalayan Biden, Kraliçe'nin kendisine annesini hatırlattığını söyleyerek, onunla tanışmanın bir onur olduğunu dile getirdi.

Biden, "Bütün İngiltere halkı, Birleşik Krallık halkı, kalbimiz sizinle ve 70 yıldır ona sahip olduğunuz için şanslıydınız, hepimiz öyleydik." ifadelerini kullandı.

Biden, Kraliçe Elizabeth'in taziye defterine mesaj yazarken eliyle saklamaya çalıştığı nota baktığı görüldü.

 

Westminster Abbey Kilisesi'ndeki törene gelen Biden, kameralara gülerken yakalandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU