İngiltere’de kördüğüme dönen Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecinde David Cameron’ın ardından Theresa May de havlu attı. Başbakanlık koltuğunun yeni sahibi Boris Johnson’la açılan yeni sayfanın nasıl dolacağı da merak konusu.
4 Mayıs 2008-9 Mayıs 2016 döneminde Londra Belediye Başkanı, 13 Temmuz 2016-9 Temmuz 2018 tarihleri arasında da dışişleri bakanı olarak görev yapan Johnson siyasi eylemlerinden çok, imza attığı gaflarla gündeme geliyor. Johnson’ın Türkiye karşıtı söylemleri de hafızalarda tazeliğini koruyor.
1. “Dedem Türk ama benim Türk yanım zayıf”
2005’te BBC Özbekçe'den Ibrat Jumaboyev'e verdiği röportaj sırasında dedesinin Türk olmasına rağmen kendisinin “Türk yanının zayıf olduğunu” söyleyen Boris Johnson, “Türkiye’yi seviyorum” ifadesini kullandı.
2. “77 milyon Türk kökenlinin gelişini hayal edemiyorum”
Soyu Osmanlı’da Ali Kemal’e dayanan Johnson, 2016’da İngiltere’nin AB’den ayrılması için düzenlediği Brexit kampanyasını Türkiye karşılığına çevirerek tepki çekti.
18 Nisan 2016’da “Son derece Türk yanlısıyım ancak 77 milyon Türk ahbabımın ve Türk kökenlinin herhangi bir kontrol olmadan buraya gelmesini hayal bile edemiyorum. Bu çılgınca olur. İşe yaramaz” dedi.
David Cameron wants Turkey to join the EU. How will our NHS cope? Let's #TakeControl on 23 June pic.twitter.com/oyvR5MnDLo
— Vote Leave (@vote_leave) May 23, 2016
O dönem İngiltere’deki referandum sürecinde Türkiye “Vote Leave” (Ayrılmaya Oy Ver) organizasyonları sırasında başka platformlarda da kampanya malzemesi yapıldı.
Bir kampanya afişinde “Türkiye AB’ye katılıyor. Ayrılmak için oy ver, kontrolü geri al” ifadeleri kullanıldı. Kampanyanın sosyal medya paylaşımlarındaysa "David Cameron Türkiye'nin AB'ye katılmasını istiyor. Ulusal Sağlık Hizmeti'miz (NHS) bununla nasıl baş edecek? 23 Haziran'da kontrolü geri al" sözleri yer aldı.
3. Hakaret eden şiirle birinci oldu
The Spectator’da yapılan “şiir yarışması”nda Erdoğan’a karşı ağır hakaretler içeren bir şiir yazan Johnson, tepki çeken satırlarıyla 19 Mayıs 2016’da bin sterlin (yaklaşık 7 bin TL) ödüllü yarışmanın birincisi oldu.
4. “Türkiye’nin AB’ye girip girmemesi fark etmez”
5 Haziran 2016’da BBC’de Andrew Marr Show’a katılan Johnson, “Ne yalan söyleyeyim, İngiltere AB’den ayrılırsa Türkiye’nin AB’ye girip girmemesi benim için fark etmez” diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
5. Cameron’a mektup yazdı
16 Haziran 2016’da dönemin Adalet Bakanı Michael Gove’la birlikte Brexit referandumundan bir hafta önce Başbakan David Cameron’a hitaben kaleme aldığı mektupta, İngiltere’yi Türkiye’den gelecek kitlesel bir göçten ve Türkiye’yle ortak sınırlara sahip olmaktan kaçınmanın tek yolunun AB’den ayrılmak olduğunu öne sürdü.
6. “Türkiye’nin katılımını” hızlandırmaktan bahsetti
21 Haziran 2016’da, 23 Haziran referandumundan yalnızca iki gün önce, BBC’de AB’den ayrılmayla ilgili yaşanan tartışmada “Türkiye’nin AB’ye katılmasını hızlandırmak hükümet politikasıdır” dedi.
7. “Referandum sırasında Türkiye hakkında hiçbir şey demedim”
Kayıtlar İngiliz siyasetçinin birçok açıklamasında, oy uğruna Türk göçünün İngiltere için tehdit olduğunu söylediğini gösterse de Brexit referandumu için kampanya yaptığı sırada Türkiye hakkında sarf ettiği sözleri inkar etti. 18 Ocak 2019’da Staffordshire’da yaptığı konuşmada “Referandum sırasında Türkiye hakkında hiçbir şey demedim. Bu konuda tek kelime dahi etmedim” diyen Johnson “Son 20 yılda yaptığım konuşmalarımı takip eden herkesin bildiği gibi daima göçü savunan ve destekleyen tarafta yer aldım” ifadesini de kullandı.
© The Independentturkish