Benjamin Kentis - The Independent
İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit referandumu için kampanya yaptığı sırada Türkiye hakkında sarf ettiği sözleri inkar etti. Kayıtlar, İngiliz siyasetçinin birçok açıklamasında, oy toplama uğruna Türk göçünün İngiltere için tehdit olduğunu söylediğini gösteriyor.
Geçen yıl hükümetin yeni Brexit yaklaşımına itiraz ederek dışişleri bakanlığı görevini bırakan Johnson, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinde gelinen noktayı Staffordshire’da yaptığı bir konuşmada değerlendirdi. Eski bakan, kendisine yöneltilen soruları cevaplarken, “Referandum sırasında Türkiye hakkında hiçbir şey demedim. Bu konuda tek kelime dahi etmedim” dedi.
Johnson’ın Brexit’te yaptığını Muhafazakar Parti liderlik yarışında da yapabileceğine göndermede bulunan bir gazeteci, “80 milyona yakın Türk İngiltere’ye gelecek demeniz, sırf seçim kazanmak için her şeyi söyleyebileceğinizin bir kanıtı olabilir mi?" sorusunu yöneltti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Johnson ise herkesi şaşırtan bir cevap verdi. Johnson, “Son 20 yılda yaptığım konuşmalarımı takip eden herkesin bildiği gibi daima göçü savunan ve destekleyen tarafta yer aldım” ifadelerini kullandı.
2016 yılında söylediklerini inkar ettiği konusunda köşeye sıkıştırılan Johnson, “Böyle ifadeler kullanmadığıma göre ortada yalanlamamı gerektirecek bir şey de olamaz. Türkiye hakkında hiçbir şey söylemedim” dedi.
Boris Johnson’ın Staffordshire’da yaptığı konuşma, Muhafazakar Parti liderliğine ısındığı yorumlarını da beraberinde getirdi.
“İngiltere İçin En İyisi” kampanyasına verdiği destekle tanınan İşçi Partisi milletvekili Virendra Sharma, Johnson’ın son açıklamalarına tepki gösterdi. “Boris, oksimoron sözcüğündeki moron” diyen Sharma, şu ifadeleri kullandı:
“AB’den ayrılma kampanyasının lideri olarak utanmadan Türkiye karşıtı mesajlar verdikten sonra şimdi de çıkıp göçü savunan büyük bir liberalmiş gibi davranmaya çalışıyor. (Johnson’ın) çıkıp böyle konuşmalar yapması hükümetin hoşuna gidiyor olmalı. Dikkatleri, hükümetin yaptığı hatalardan uzaklaştırmaya yarayan kullanışlı bir palyaço.”
Türkiye’den göç gelmesi konusunu referandum kampanyaları sırasında birçok kez gündeme getiren Johnson, dönemin Başbakanı David Cameron’a bu konuda uyarı amaçlı bir mektup bile yazdı.
Johnson, referandumdan yalnızca bir hafta önce, Brexit yanlısı Michael Gove ile ortak kaleme aldıkları mektupta, İngiltere’yi Türkiye’den gelecek kitlesel bir göçten korumanın tek yolunun, AB’den ayrılmak olduğunu öne sürdü.
Referandum için “Vote Leave” (Ayrılmaya Oy Ver) kampanyasında başı çeken isimlerden biri olan Johnson, 2016 yılı nisan ayında yaptığı bir konuşmada ise, "Son derece Türk yanlısı biriyim ancak 77 milyon Türk ahbabımın ve Türk kökenlilerin buraya herhangi bir kontrol olmadan gelmesini hayal bile edemiyorum. Bu çılgınca olur. İşe yaramaz" dedi.
İngiltere’deki referandum sürecinde Türkiye, “Vote Leave” organizasyonları sırasında başka platformlarda da kampanya malzemesi yapıldı. İnternette yer alan bir reklamda, “Türkiye’nin 76 milyon insanı AB’ye katılıyor. Bu iyi bir haber mi?” sorusu yöneltilirken, bir kampanya afişinde ise, “Türkiye AB’ye katılıyor. Ayrılmak için oy ver, kontrolü geri al” ifadeleri yer aldı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent