Hindistan Teknoloji Enstitüsü Guwahati'den araştırmacılar, meyve ve sebzelerin raf ömrünü yaklaşık iki ay uzatan bir kaplama malzemesi geliştirdi.
Doğada kendiliğinden parçalanabilen kaplamanın aynı zamanda yemek için de uygun olduğu ifade edildi.
İsrafı önlemesi amaçlanan malzeme, mikro alg özleri ve polisakkarit karışımından yapıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mikroalgler denizlerde ve tatlı sularda yaşayan ve fotosentez yapabilen tek hücreli canlılar. Polisakkarit ise suda çözünmeyen basit şekerlerin bir araya gelmesiyle oluşan kimyasal maddelere deniyor.
Araştırma ekibinin bu maddelerden ürettiği kaplama, patates, domates, yeşil biber ve çilek gibi sebzelerin yanı sıra mandalina, elma, ananas ve kivi meyveler üzerinde denendi.
Enstitüden dün (29 Ağustos) gelen açıklamada kaplamanın bu yiyecekleri yaklaşık iki ay taze tutmayı başardığı belirtildi.
Kimya Mühendisliği Bölümü ve Sürdürülebilir Polimerler Mükemmeliyet Merkezi'nde görev alan Prof. Dr. Vimal Katiyar liderliğindeki araştırmacılar, bu icat sayesinde ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasını sağlamayı umuyor.
Hindistan Tarımsal Araştırma Konseyi'nin verilerini aktaran Katiyar, meyve ve sebzelerin yüzde 4,6 ila 15,9'unun, kötü depolama koşulları nedeniyle hasattan sonra doğrudan çöpe gittiğini söyledi:
Aslında patates, soğan ve domates gibi bazı ürünlerde hasat sonrası kayıp yüzde 19'a kadar çıkabiliyor. Bu da çok tüketilen bu yiyeceklerin fiyatının yükselmesine yol açıyor.
Araştırma ekibine göre kaplama malzemesinin biyogüvenlik testleri, bunun "toksik olmadığını" ve yenebilir gıda ambalaj malzemesi olarak "güvenli bir şekilde" kullanılabileceğini gösterdi.
Katiyar, şu anda çiftçilerin de dahil edileceği, daha geniş kapsamlı denemelerin devam ettiğini ve malzemenin ticari kullanıma hazırlandığını bildirdi.
Bilim insanı, "Sebze ve meyvelerin sadece kaplama solüsyonuna batırılması, bir dakika içinde çıkarılması ve ardından kurumaya bırakılması gerekiyor" diye konuştu:
Kaplama yenebilir biyopolimerden yapıldı. Bu tür maddeleri günlük yaşamda şu ya da bu şekilde tüketiyoruz.
"Meyve veya sebzenin dokusunu, rengini, görünümünü, aromasını, besin değerini ve mikrobiyal güvenliğini koruyor" diyen Katiyar, şöyle ekledi:
Böylece raf ömürlerini birkaç hafta veya aylarca uzatıyor.
Independent Türkçe, Telegraph India, Deccan Herald
Derleyen: Çağla Üren