Bir ulusal park düşündüğünüzde aklınızda muhtemelen geniş peyzaj ve yuvarlanan tepe görüntüleri belirir.
İngiltere’nin başkentinin resmi olarak dünyanın ilk Ulusal Park Şehri ilan edildiğini öğrenmek şaşırtıcı gelebilir.
Sisle kaplı bir metropol oması nedeniyle ünü göz ardı edilen Londra, Ulusal Park Şehirleri Uluslararası Sözleşmesi’ni imzalayan ilk şehir oldu.
Dünya Şehir Parkları ve Salzburg Global Seminer’inin ortaklığıyla Ulusal Park Şehri Vakfı’nın başlattığı girişim 2025’e kadar en az 25 şehri Ulusal Park Şehri diye isimlendirmeyi amaçlıyor ve şimdiden İngiltere’nin ve dünyanın diğer şehirleriyle NPC statüsü kazanmaları için görüşüyor.
Ulusal Park Şehri nedir?
Ulusal Park Şehri girişimi, açık havada daha fazla eğlenmek ve şehri daha yeşil, daha sağlıklı ve daha doğal hale getirmek için sakinlerle, ziyaretçilerle ve ortaklarla birlikte çalışarak şehirlerde yaşamı iyileştirmeye yardımcı olmak için tasarlandı.
Londra’yı bir NPC yapmak için başarılı şekilde kampanya yürüten NPCF bir dizi ilham verici kampanyayı hayata geçiriyor ve Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın 20-28 Temmuz’da gerçekleşen Ulusal Park Şehri Festivali’nde duyurduğu faaliyeti destekleyip koordine ediyor.
Londra Neden bir Ulusal Park Şehri?
Kilometrekare başına yaklaşık 36 bin kişinin düştüğü 9 milyonluk bir şehir olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Londra en belirgin aday gibi görünmese de yeni ulusal park statüsüne layık görüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Haritalama şirketi Esri’ye göre Londra’nın kamusal yeşil alanları şehrin yüzde 16,8’ini kaplıyor, şehirde 8 milyon ağacın olduğu tahmin ediliyor.
Bu, yeşil görünüm endeksinin (GVI) sadece 8,8 olduğu Paris gibi dünya genelindeki şehirlerin yeşillik yoğunluğunu gösteren internet sitesi Treepedia’nın diğer şehirlerle yaptığı kıyaslamada yer alıyor.
Çevresel kayıt merkezi Greenspace Information for Greater London (GIGL) da yaklaşık 15 bin yabani hayvan türünün başkentte yaşadığını ekliyor. Bunlar arasında 8 yarasa türü, İngiltere'deki geyik böceği türünün geniş bir popülasyonu ve yüzlerce kuş türü yer alıyor.
Londra daha fazla çevre dostu olmak için ne yapıyor?
Duyuru, Khan’ın 2050’ye kadar arka bahçe gibi özel alanları da kapsayacak şekilde Londra’nın yarısını yeşil yapma hedefini koymasıyla ilgili haberlerin ardından geldi.
Taahhüt aynı zamanda 2033’e kadar taksiler ve telefonla çağrılan araçlarla birlikte Londra’nın taşıma sistemini sıfır emisyonlu yapmayı amaçlıyor.
Planlar dahilinde 2040’a kadar Londra’nın iç kesimlerinde kullanılan tüm yeni kara taşıtlarının da sıfır emisyonlu olması gerekecek.
London: it's official! We are the world's first #NationalParkCity.
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) 22 Temmuz 2019
A cleaner, greener London is central to my vision for our city - and we're taking bold action to ensure people, places are nature are better connected. https://t.co/xDdOCgtT37#DeliveringChangeForLondon pic.twitter.com/pC7iUfsxh7
Khan açıklama esnasında, “Bu strateji kirli havamızı cüretkar, yeni hava kalitesi tedbirleriyle temizleme, kirlilikle mücadele ve daha temiz enerji sağlama planlarını ortaya koyuyor. Böylece Londra’yı iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayan daha sağlıklı bir şehir yapabiliriz” dedi.
Khan buna ek olarak, “Dünyanın ilk ulusal park şehri olmayı hedeflediğimiz için yeşil alanlarımızı korumalı, geliştirmeli ve ona yenilerini eklemeliyiz. Çevremize yatırım yapmaya devam ederek, ilçeler ve topluluklarla birlikte çalışarak, Londra’da yaşayan herkesin sağlığını ve refahını artırabiliriz” ifadelerini kullandı.
Başka hangi yerler Ulusal Park Şehirleri haline gelebilir?
National Geographic’e göre, Newcastle upon Tyne da İngiltere’nin bir sonraki ulusal park şehri olmak için kampanya başlatırken Glasgow ve Scotland da girişimde yer almak için çalışmalara başladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör
© The Independent